Ce pregateste BCE pentru salvarea zonei euro

Miercuri, 07 Decembrie 2011, ora 18:29
1420 citiri
Ce pregateste BCE pentru salvarea zonei euro

Analistii de pe Wall Street sunt total de acord intr-o privinta, Banca Centrala Europeana (BCE) va modifica dobanda, in cadrul intalnirii de joi, care vizeaza politica monetara.

Sperantele investitorilor depind de summitul care va incepe joi, in urma caruia BCE va scadea dobanda cheie. Cel putin asa cred toti analistii de pe Wall Street chestionati de Business Insider.

Acestia mizeaza pe faptul ca institutia bancara europeana se va implica mai mult in planul de salvare al zonei euro.

In opinia analistilor de pe Wall Street, BCE fie va imprumuta direct Portugalia, Irlanda, Italia, Spania si Grecia, fie va intensifica achizitia de obligatiuni suverane, emise de Italia si Spania, pe piata secundara.

O reducere a dobanzii cu 0,25% pare a fi cel mai probabil scenariu si este centrul previziunilor facute de analisti. Potrivit unei note Morgan Stanley, emisa marti, indiciile referitoare la directia presiunilor inflationiste va dicta nu doar un raspuns privind o eventuala reducere a dobanzii, cat si actiunile viitoare.

Unul dintre analistii Nomura crede ca zona euro are nevoie de "o doza buna de stimulare monetara", dar a tinut sa precizeze ca ramane destul de sceptic ca BCE poate asigura acest lucru, cu setul de instrumente deja existente.

In conditiile in care rata dobanzii de politica monetara se afla la cel mai mic nivel si ar putea fi chiar scazuta, in cadrul intalnirii de joi, se ridica o problema, mai avertieaza analistii Nomura.

"Trebuie sa ne dam seama daca si cand se va implica BCE in relaxarea cantitativa".

BCE ar putea prelungi scadenta creditelor acordate bancilor, la 2 sau 3 ani pentru a incerca sa previna aparitia unei noi crize a creditelor.

Prelungirea scadentelor a fost sugerata, la inceputul lunii noiembrie, in cadrul unei intalniri intre BCE si un grup de banci, inclusiv Goldman Sachs, Barclays Capital si Morgan Stanley, potrivit unei persoane apropiate discutiilor.

La inceputul lunii noiembrie, aceasta a lansat, de asemenea, un program de achizitii de obligatiuni de 40 miliarde de euro.

Tot la inceputul lunii trecute, institutia bancara internatioanala a redus rata dobanzii de politica monetara de la 1,5% la 1,25%. Masura a fost luata ca un raspuns la criza accentuata de posibilitatea iesirii Greciei din zona euro.

Reducerea dobanzii a fost facuta in prima sedinta condusa noul presedinte al BCE, Mario Draghi.

#scadere dobanda BCE, #masuri BCE criza zona euro, #masuri BCE , #Banci internationale