Cati bani ascund bogatii lumii in paradisurile fiscale

Duminica, 22 Iulie 2012, ora 17:17
3022 citiri
Cati bani ascund bogatii lumii in paradisurile fiscale

O elita globala super-bogata a ascuns cel putin 21 trilioane de dolari in paradisuri fiscale secrete, la sfarsitul anului 2010. Cifra este echivalenta cu dimensiunea economiilor SUA si a Japoniei la un loc, potrivit unui studiu major citat de BBC.

Studiul "The Price of Offshore Revisited" a fost elaborat de Henry James, fost economist-sef la compania de consultanta McKinsey, si a fost comandat de catre "Tax Justice Network" (TJN), care face totodata campanie impotriva paradisurilor fiscale.

Potrivit lui James, 21 de trilioane de dolari este cifra minima, iar adevarata dimensiune ar putea fi de 32 trilioane de dolari.

Henry a folosit date de la Banca Reglementelor Internationale, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si guverne nationale. Studiul sau se ocupa doar de averea financiara depusa in banca si conturi de investitii, si nu de alte bunuri, cum ar fi proprietati si iahturi.

Raportul survine pe fondul ingrijorarii publice si politice crescande privind evaziunea fiscala. Unele autoritati, printre care si cele germane, au platit chiar pentru a obtine informatii furate de la banci cu privire la presupusi evazionisti fiscali.

Henry a declarat ca persoane super-bogate transfera bani in locatii din lume prin intermediul unui "grup harnic de facilitatori profesionisti din sectorul bancar privat, domeniul juridic, contabilitate si investitii".

"Veniturile fiscale pierdute implicate de estimarile noastre sunt imense. Sunt suficient de mari pentru a face o diferenta semnificativa in finantele multor tari", a afirmat Henry.

"Privind din alt unghi, acest studiu este cu adevarat o veste buna. Lumea tocmai a localizat o cantitate imensa de bogatie financiara care ar putea fi chemata sa contribuie la solutionarea celor mai presante probleme globale ale noastre", a precizat el.

Raportul evidentiaza impactul pe care il au asupra bilanturilor a 139 de tari in curs de dezvoltare banii detinuti in paradisuri fiscale, plasati dincolo de raza de actiune a autoritatilor fiscale locale. Henry estimeaza ca, incepand din anii 1970, cei mai bogati cetateni din aceste 139 de tari au adunat intre 7,3 - 9,3 trilioane de dolari in "avere offshore neinregistrata", pana in 2010.

Cele trei banci private care manipuleaza majoritatea activelor offshore sunt UBS, Credit Suisse si Goldman Sachs.

Averea privata detinuta offshore reprezinta "o imensa gaura neagra in economia mondiala", a afirmat Henry.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani paradisuri fiscale, #averi paradisuri fiscale, #bogatii lumii paradisuri fiscale, #studiu bani paradisuri fiscale , #Banci internationale