Bulgaria, o mica Elvetie a grecilor. Vecinii de peste Dunare au un nou tip de turism, cel bancar

Miercuri, 29 Iulie 2015, ora 14:59
7679 citiri
Bulgaria, o mica Elvetie a grecilor. Vecinii de peste Dunare au un nou tip de turism, cel bancar
Foto: Flickr/Tax Credits

De o jumatate de luna, bancile din orasele sudice ale Bulgariei sunt asaltate mai ceva decat sucursalele institutiilor de credit din Elvetia. In cautarea banilor cash, elenii au descoperit noi modalitati de a fenta controlul capitalului impus de guvernul de la Atena.

Grecii se indreapata spre cel mai sarac stat al Europei pentru a retrage pana la 14.000 de euro saptamanal din bancomatele bancilor din Bulgaria, relateaza agentia Novinite.

Turismul de bancomat

Dupa primele doua saptamani de la impunerea controlului capitalului in Grecia si limitarea retragerilor la doar 60 de euro/zi, guvernul de la Atena a facut un pas inapoi si le-a permis grecilor sa isi alimenteze conturile din strainatate cu maxim 2.000 de euro/zi in eventualitatea efectuarii unui sejur.

"Masurile stricte de control care ar trebui sa salveze sistemul bancar elen au dus, intr-un final, la un exod in masa al grecilor catre cea mai saraca tara a Uniunii Europene", au remarcat si jurnalistii de la Der Spiegel.

Sub scuza programarii concediului in strainatate, fiecare grec cu mintea la cap plaseaza in conturile bancilor din afara tarii cate 14.000 de euro in cursul unei saptamani, pe care ii retrage linistit apoi in cursul unei vizite efectuate in tara vecina sau ii lasa in contul sau din Bulgaria.

Metoda se dovedeste atat de utila incat nu doar persoanele fizice, ci si micile companii din Grecia recurg la ea pentru a-si constitui o rezerva de bani lichizi.

Teama de drahma

Multi dintre greci deja au recurs la deschiderea unor conturi personale in sucursalele bancilor din tara vecina.

"Nu au nevoie decat de un act de identitate si de maxim doua ore pentru intocmirea actelor, dupa care au cont operational la noi. Avem multi clienti straini, inclusiv multi greci", a explicat un angajat al unei banci bulgare.

Pentru multi dintre eleni, socul crizei nu pare depasit, chiar daca guvernul de la Atena a ajuns in cele din urma la un acord cu creditorii internationali.

Teama ca Grecia ar putea sa revina pe nepusa masa la drahma ii face pe eleni sa se teama de o eventuala pierdere a economiilor detinute in euro.

"Inainte de impunerea controlului capitalului, grecii au retras din banci aproximativ 45 de miliarde de euro. Acum isi muta peste hotare economiile ramase in conturile din tara", sustin jurnalistii germani.

Mediu benefic pentru afaceri

In actualele conditii, Bulgaria a inceput sa le para extrem de atractiva investitorilor eleni care vor sa isi mute afacerile din tara. In maxim o saptamana, o firma din Grecia poate sa aiba o subsidiara perfect functionala in tara vecina.

Inclusiv impozitele se dovedesc mult mai reduse decat cele de acasa: 10%, fata de 29% cat este noul impozit pentru firme in Grecia.

Ca urmare, de la inceputul crizei din Grecia, 11500 de firme cu capital elen au fost infiintate in Bulgaria, cu 2500 mai mult decat cele infiintate anul trecut.

Conform unei estimari facute de economistii Institutului pentru Economie de Piata din Sofia, de la inceputul crizei, investitiile facute de greci in economia bulgara se cifreaza la aproximativ 5 miliarde de euro.

"Pana acum 5 ani, Grecia inca reprezenta un model economic in zona Balcanilor. Acum, pana si Albania se dovedeste mai atractiva", explica unul din afaceristii eleni care si-a mutat afacerea in Bulgaria.

#control capital Grecia, #retrageri capital Grecia, #depozite bancare Bulgaria, #afaceri elene Bulgaria , #Banci internationale