Britanicii au devenit dependenti de creditele de consum. Banca Angliei e in alerta

Marti, 04 Aprilie 2017, ora 18:01
5102 citiri
Britanicii au devenit dependenti de creditele de consum. Banca Angliei e in alerta
Foto: Public Domain Pictures

Stabilitatea sistemului financiar din Regatul Unit este periclitata de pofta nemasurata a britanicilor pentru creditele de consum, arata ultimele date prezentate de Comitetul de Politici Financiare din Banca Angliei.

Insularii par sa fi prins din nou gustul creditelor de consum, in 2016, dupa cum au sesizat si reprezentantii Bancii Angliei, imprumuturile poersonale si cardurile de credit accelerand fenomenul, mentioneaza BBC.

Anul trecut, in Marea Britanie, moda creditelor de consum a inregistrat o crestere la fel de accelarata precum cea din 2005, in luna noiembrie nivelul acestora marcand o crestere anuala de 10,9 procente.

"Finantarile pentru achizitia de noi autoturisme au avut cea mai pregnanta expansiune in ultimii ani, dar cardurile de credit si imprumuturile personale au contribuit material la accelerarea vazuta la creditele de consum in 2016", au anuntat oficialii bancii centrale.

Clientii britanici par si sa nu mai fi fost atat de interesati de detalii, alegand in multe cazuri credite care aveau o oferta in care erau scutiti de plata dobanzilor pe perioade de pana la 43 de luni.

Insa, acestea ascund in spate, de cele mai multe ori, dobanzi peste medie percepute ulterior de care creditori, ca si riscuri pentru bancile care spera ca acesti clienti sa ramana buni platnici in viitor.

Astfel, desi creditele de consum se mentin inca la 10 procente din nivelul total de credite acordate populatiei din Regatul Unit si mult sub marja de 70% reprezentata de creditele ipotecare, riscul bancilor de a inregistra pierderi in urma acumularii de credite neperformante este mult mai mare in cazul imprumuturilor personale.

In urma ultimelor teste de stres derulate in sistemul bancar din Marea Britanie, analistii au prognozat ca institutiile de credit din regat ar putea pierde pana la 18,5 miliarde de lire sterline pe creditele de consum, o suma mult mai mare decat posibilele pierderi de 11,8 miliarde de lire care ar putea aparea pe segmentul creditelor ipotecare.

Deocamdata, Comitetul de Politici Financiare nu a luat inca o decizie in privinta limitarii creditelor de consum, preferand sa monitorizeze situatia in continuare, desi Autoritatea de Reglementare Prudentiala din Banca Angliei a demarat o analiza privind calitatea noilor credite de consum acordate populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#credite consum Marea Britanie, #riscuri sistem bancar UK, #credite neperformante, #banca angliei , #Banci internationale