Brexit deschide sezonul de vanatoare: Franta si Germania se bat in oferte pentru bancile din Londra

Marti, 15 Noiembrie 2016, ora 08:29
6193 citiri
Brexit deschide sezonul de vanatoare: Franta si Germania se bat in oferte pentru bancile din Londra
Foto: Wikimedia

Bancherii americani sunt printre cei mai curtati oameni de afaceri din Europa la aceasta ora. Franta si Germania se bat in oferte pentru a atrage bancile internationale din Londra pe teritoriul lor.

Timpul scurt ramas pana la declansarea procedurilor de iesire din UE a Marii Britanii face ca febrilitatea bancherilor din Londra sa atinga cote maxime in privinta mentinerii accesului pe piata unica europeana, iar ofertele nu au intarziat sa apara, remarca The Independent.

Ruptura majora

Germania trimite saptamana aceasta un oficial din landul Hessa pentru a se intalni cu reprezentantii bancilor americane prezente in Londra, in incercarea de a-i convinge pe acestia sa isi mute sediile la Frankfurt, cea mai mare metropola a regiunii.

Volker Bouffier, omul pus de germani in calea bancherilor americani, este conducatorul landului Hessa si o figura proeminanta in randul crestin-democratilor germani, partid din care provine si Angela Merkel.

In opinia acestuia, sperantele Londrei de a pastra accesul la piata unica europeana dupa iesirea din UE sunt ca si nule. "Aceasta idee, ca Marea Britanie va putea imparti o piata comuna cu Europa dupa votul dat impotriva UE, pare o pura iluzie", a declarat acesta.

Noi oportunitati

Exodul bancilor din capitala Marii Britanii pare inevitabil si pentru alti oficiali din Europa.

"Brexit va deschide noi oportunitati pentru bancile din zona euro. Deznodamantul va fi unul diferit", a explicat vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Vitor Constancio.

Nivelul creditelor acordate de bancile britanice pe piata europeana a fost de 2.320 miliarde euro.

Un interes crescut pentru atragerea institutiilor de credit din City catre continent il manifesta si Franta, care a trimis de cateva saptamani un grup de negociatori speciali pentru a purta discutii cu privire la relocarea acestora in Paris.

Pana si britanicii sunt constienti de faptul ca, fara un acord avantajos cu UE, plecarea bancilor internationale din Londra va deveni realitate, dupa cum a avertizat, la inceputul saptamanii, presedintele Royal Bank of Scotland, sir Howard Davies.

"Nu vor sta sa astepte negocierile pentru ca trebuie sa ia o decizie care sa le prmita sa functioneze chiar si in cazul unui Brexit dur. Asa ca, in acest moment se fac planurile de rezerva, iar din momentul in care au un plan de rezerva, exista riscul sa il implementeze peste noapte", a specificat Davies.

#banci internationale Londra, #exod banci Marea Britanie, #brexit, #piata financiara UE , #Banci internationale