Bloomberg: Investitorii au mai multa incredere in zona euro

Luni, 06 Februarie 2012, ora 09:00
2321 citiri
Bloomberg: Investitorii au mai multa incredere in zona euro

Investitorii de pe pietele europene sunt tot mai convinsi ca euro va rezista, si criza va lua sfarsit. Primele semne sunt date de indicii Bloomberg care au crescut pana la cel mai inalt nivel din luna august pana acum, dar si de ratele de creditare si obligatiunile Italiei si Spaniei aflate in scadere.

Increderea vine in conditiile in care liderii europeni, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, "pivoteaza" intre impunerea de reguli fiscale dure si permisiunea de a oferi fonduri uriase de salvare, ca in cazul Greciei, potrivit Bloomberg.

"La sfarsitul anului trecut oamenii considerau ca tot ce ar putea merge rau chiar va merge rau si nu a fost asa", a declarat Jim O'Neill, presedintele Goldman Sachs Asset Management in Londra. "Exista un scepticism puternic cu privire la proiectul euro", a adaugat acesta.

Moneda euro s-a depreciat, luni, cu 0,6 procente pana la 1,3086 dolari pe bursa din Tokyo. Deprecierea vine in contextul in care Grecia este lipsita in continuare de siguranta unui al doilea pachet de salvare din partea Uniunii Europene.

Stiglitz nu este convins

"Nu am auzit niciun argument care sa ma convinga ca Europa isi va rezolva problemele", a declarat laureatul Nobel, Joseph Stiglitz.

Investitorii, insa, dau alte semnale, intr-un "cerc vicios" care continua sa se dezvolte, a declarat Klaus Baader, economist sef la Societe Generale din Londra.

Probabilitatea ca o tara sa iasa din zona euro pana in 2013 era de 39% pe 3 februarie, in scadere fata de estimarile facute pe 19 ianuarie, cand sansele date de investitori erau de 56,8%, potrivit Intrade.com.

Indicele Bloomberg Europe Banks and Financial Services, care include Deutsche Bank AG si Unicredit SpA, a crescut cu 18 procente in 2012. Diferenta dintre Euribor si contractele overnight pe rata de swap s-a miscorat pana la 76 puncte de baza saptamana trecuta de la aproximativ 100 de puncte de baza inregistrate pe 8 decembrie.

Mario Draghi a castigat increderea investitorilor

Investitorii par sa ii acorde incredere lui Draghi, care a preluat conducerea BCE la 1 noiembrie si a scazut imediat rata dobanzii de politica monetara la un minim record de 1 procent, a usurat regulile colaterale si a imprumutat bancilor 489 de miliarde de euro (o suma fara precedent) pe trei ani.

Astfel de initiative au sporit bilanturile BCE cu 15% de la sfarsitul lunii octombrie pana acum. Imprumuturile au permis, de asemenea ca bancile sa isi majoreze creditarea sau sa cumpere active cu rata mare a capacitatii de rambursare.

Bancile vor avea o a doua sansa la sfarsitul acestei luni sa se imprumute ieftin pana in 2015, analistii coniderand ca ar putea obtine chiar mai mult decat cele 489 de miliarde de euro din programul initial. Consiliul de guvernare al BCE urmeaza sa aiba a intalnire, joi, pe 9 noiembrie la Frankfurt. Urma utilizarii fondului de salvare incepe sa dispara, iar lista de active care pot fi utilizate ca si colaterale se va largi, spun analistii.

#investitii euro, #Bloomberg indici investitii, #ibcredere zona euro , #Banci internationale