Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bloomberg: Bancile de pe Wall Street si-au devansat rivalele europene in 2018

Bloomberg: Bancile de pe Wall Street si-au devansat rivalele europene in 2018


Bancile americane detin cinci din primele sase pozitii in topul celor mai mari banci din lume atat pe piata veniturilor fixe cat si pe piata tranzactiilor cu actiuni, in conditiile in care, in 2018, JPMorgan Chase & Co. si-a consolidat pozitia de lider pe piata si s-a apropiat de top pe cealalta piata, iar Deutsche Bank AG a pierdut teren pe ambele piete in timp ce incearca sa isi restructureze afacerile, transmite Bloomberg.

Cota controlata de JPMorgan pe piata veniturilor fixe a crescut cu 1,4% in 2018, pana la 17,1%, banca americana fiind lider mondial pe aceasta piata evaluata la 77 miliarde dolari. De asemenea, pe piata tranzactiilor cu actiuni, evaluata la 53 miliarde dolari, cota JPMorgan a crescut cu 1% in 2018, pana la 13,2%. In acest caz, JPMorgan este devansata de Morgan Stanley, care detine o cota de piata de 16,7%, si Glodman Sachs, cu o cota de piata de 14,2%.

In cazul veniturilor fixe, "placinta" impartita de toate bancile au scazut cu 6% in 2018 comparativ cu 2017, dar in cazul tranzactiilor cu actiuni a crescut cu 14%.

In 2017, bancile europene au reusit sa recupereze o parte din decalajul care le separa de rivalele americane, dar in 2018 nu au putut mentine aceasta tendinta, in principal din cauza mediului dificil de tranzactionare din a doua jumatate a anului trecut. Majoritatea marilor banci europene au demarat programe de restructurare care au dus la pierderea unor angajati talentati si a unor clienti. Presiunile de reducere a costurilor sunt mai intense deoarece dobanzile au ramas negative, ceea ce a afectat marjele iar pietele financiare au ramas fragmentate.

Grupul bancar elvetian Credit Suisse Group AG a pierdut cel mai mult teren pe piata de equities trading, coborand pe lozul 10 de pe locul 7 in 2017. Urmeaza Deutsche Bank, care a cazut pe locul 11 de pe locul 9. Pe piata tranzactiilor cu bonduri, BNP Paribas SA a pierdut cele mai multe pozitii.

Impreuna, cele mai mari cinci banci americane de investitii au controlat anul trecut 58% din veniturile din tranzactii, in crestere fata de 46% in 2010. In schimb, cota de piata a celor mai mari noua firme europene a scazut la 36% de la 50%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1557 ori
Citeste mai multe despretop banci lume top banci 2018