Bilant: Cum arata bancile europene dupa "ravagiile" crizei

Joi, 26 Aprilie 2012, ora 18:55
1666 citiri
Bilant: Cum arata bancile europene dupa "ravagiile" crizei
Bancile se lupta sa acopere creditele neperformante

Rezultatele financiare ale celor mai mari banci din Europa pe primul trimestru al anului arata cicatricile adanci pe care le-a lasat criza din zona euro.

Banca spaniola Santander, cea mai mare din Europa, a inregistrat in primele trei luni un profit net in scadere cu 24 de procente, dupa ce a cheltuit 3,1 miliarde de euro pentru a acoperi imprumuturile neperformante, relateaza CNBC.

Sistemul bancar din Spania a fost afectat de crash-ului pietei imobiliare spaniole, dar si de recesiunea economica si rata ridicata a somajului. Unu din patru cetateni ai acestei tari sunt someri.

Cu toate ca rezoutatele Barclays si Deutsche Bank au aratat o usoara revenire a veniturilor din investitii bancare dupa scaderea de la sfarsitul anului trecut, si acestea au fost afectate de economia europeana precara.

Barclays a performat peste asteptarile analistilor, avand un profit trimestrial in crestere cu 22%, pana la 2,45 miliarde de lire sterline, pe fondul cresterii veniturilor bancii de investitii a grupului, Barclays Capital, cu 91%, pana la 3,5 miliarde de lire sterline. Cresterea vine dupa un trimestru IV foarte prost si dupa un avans de doar 3% a veniturilor inregistrate in 2011.

Pierderile datorate creditelor neperformante s-au adancit cu 16% in primele trei luni, fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar banca avertizeaza ca recuperarea banilor ramane un proces foarte dificil.

"Mediul bancar este in continuare volatil", spune Bob Diamond, CEO al Barclays. "Cresterea economica este foarte inceata in toata lumea. In statele dezvoltate se mentine in continuare politica dobanzilor zero. Nu avem un mediu robust in care sa ne desfasuram activitatea".

Declaratiile acestuia vin ca un ecou al restului bancilor, care spun ca activitatea a incetinit in aprilie. "Multa lume ar spune ca aprilie a fost o luna si mai proasta comparativ cu primul trimestru", mai spune acesta.

Astazi, cand indicele bancar european era in scadere cu 6 procente, actiunile Santander scazusera cu 3,4%, iar ale Deutsche Bank cu 3,3%. Doar preturile actiunilor Barclays erau in crestere cu 0,9 procente.

Scadere in aprilie

Veniturile diviziei de corporate banking a Deutsche Bank au ajuns la 6,2 miliarde de euro, in crestere cu peste 80% fata de ultimul trimestru al anului, insa in scadere cu 8 procente fata de primele trei luni ale anului trecut.

"Pietele financiare raman prudente dupa ce au asistat la scaderea apetitului de risc in luna aprilie", spune Josef Ackermann, CEO al Deutsche Bank.

Primul trimestru este in mod normal cel mai puternic pentru bancile de investitii, acesta setand tonul pentru intregul an, insa, anul acesta, rezultatele au fost influentate si de sprijinul financiar masiv venit din partea Bancii Centrale Europene (BCE).

Analistii spun ca semnele care arata ca impactul BCE nu a mai avut efectele din trecut resprezinta un motiv de ingrijorare.

BCE vrea fond de salvare

BCE a cerut, joi, autoritatilor infiintarea unui organism care sa administreze salvarea bancilor cu probleme din zona euro. Aceasta fiind cea mai puternica interventie a institutiei in discutia privind sustinerea in comun a costurilor pentru ajutarea bancilor.

Ideea unui fond care sa acopere toate bancile din uniunea monetara, desi respinsa de membri cheie din zona euro pana in prezent, castiga teren, intrucat autoritatile financiare incep sa suspecteze ca ar fi singura cale de a calma temerile investitorilor privind bancile cu situatie fragila.

"Motivatia pentru intarirea supravegherii bancare si lichidarii disciplinate la nivelul zonei euro a devenit mai clara (ca urmare a crizei, n.r.). Progrese in aceasta privinta ar fi foarte benefice in actualul context" , a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, la o conferinta pe tema integrarii financiare.

#banci europa, #banci criza, #criza zona euro, #criza europa, #Banca Centrala Europeana masuri anticriza , #Banci internationale