BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei

Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:36
1938 citiri
BERD a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere econonmica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.

In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.

"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.

Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.

Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2%.

Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.

In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest an. Doua tari din regiune, Ungaria si Slovenia, vor intra in 2012 in recesiune,potrivit BERD.

Economia Ungariei se va contracta cu 1,5%, iar cea a Sloveniei cu 1,1%.

FMI estimeaza o crestere economica de 1,75-2,25% pentru Romania anul acesta.

#prognoza economica Romania, #BERD economie Romania, #crestere economica Romania 2012 BERD , #Banci internationale