BCE respinge planurile Spaniei de a recapitaliza Bankia

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 16:14
1136 citiri
BCE respinge planurile Spaniei de a recapitaliza Bankia

Banca Centrala Europeana a respins planul propus de Spania ce vizeaza recapitalizarea Bankia cu ajutorul obligatiunilor guvernamentale, a anuntat publicatia britanica "Financial Times", citand oficiali europeni.

Spania vroia sa emita obligatiuni suverane de 19 miliarde de euro (24 miliarde de dolari) care apoi ar fi fost schimbate cu numerar la operatiunile de refinantare pe trei luni ale BCE, sustine "Financial Times".

BCE a respins planul Spaniei deoarece considera ca ar incalca reglementarile UE referitoare la finantarea guvernelor de catre BCE.

Decizia BCE vine in momentul in care guvernatorul Bancii Centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a demisionat cu o luna mai devreme, predand succesorului sau misiunea de a convinge investitorii ca bancile spaniole nu au nevoie de ajutor international.

Marti, surse guvernamentale au declarat pentru Reuters ca Spania va emite curand noi obligatiuni pentru a finanta bancile care se confrunta cu probleme si regiunile puternic indatorate, chiar daca costurile de creditare sunt aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung.

Spania se lupta sa ramana in picioare

Decizia va inrautati situatia finantelor publice, care sunt atent observate de investitori si de oficialii europeni, ingrijorati ca Spania ar putea cadea victima crizei datoriilor. Spania incearca sa convinga investitorii ca nu va avea nevoie de asistenta financiara, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, Irlandei si Portugaliei.

Bancile spaniole si regiunile reprezinta centrul problemelor economice cu care se confrunta Spania si economistii spun ca sperantele iesirii tarii din recesiune sunt slabe.

O sursa guvernamentala a declarat marti pentru Reuters ca Spania va recapitaliza probabil Bankia, care vineri a cerut 19 miliarde de euro, prin emiterea de noi obligatiuni si posibil prin accesarea de numerar de la Fondul de restructurare bancara.

Premierul Mariano Rajoy a cerut Bancii Centrale Europene sa achizitioneze obligatiuni guvernamentale spaniole pentru a lansa un mesaj de liniste pe piete. Presa spaniola a informat ca, pe fondul cresterii primei de risc spaniole, care a ajuns la 500 de puncte, premierul Rajoy critica faptul ca BCE este gata sa intervina numai cand un stat ajunge pe marginea prapastiei.

#recapitalizare Bankia, #BCE plan recapitalizare Bankia, #banci spaniole , #Banci internationale