BCE refuza sa intervina in criza datoriilor. Afla de ce

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 08:24
1616 citiri
BCE refuza sa intervina in criza datoriilor. Afla de ce

Bnca Centrala Europeana (BCE) nu vrea sa intervina in criza datoriilor, insa situatia Italiei ar putea cere un compromis urias. Astfel, lectia invatata de Germania ii impiedica pe oficialii germani din fruntea BCE sa actioneze, insa riscul unui colaps in zona euro ar putea schimba datele ecuatiei, spun specialistii.

Banca Centrala Europeana se mandreste cu titlul de banca independenta, cu un mandat clar pentru a ajusta stabilitatea preturilor si care poate salva bancile si guvernele supra-indatorate, dar poate cere si reforme extrem de dure tarilor europene.

Cu toate acestea, acum, este din ce in ce mai evident ca Banca Centrala Europeana va fi nevoita sa salveze Italia din criza datoriilor, astfel incat zona euro sa supravietuiasca.

Chiar si alte tari, precum Spania si poate chiar si Franta, ar putea urma, scrie BBC..

Cum am ajuns aici?

Guvernele din zona euro au incercat sa controleze criza fara sa ceara ajutorul BCE.

Cand Grecia s-a dus in jos, in 2010, Germania, Franta si alte tari s-au unit pentru a aduna bani sa o salveze.

In conditiile in care Portugalia si Irlanda incepeau sa se cutremure tot mai mult, liderii europeni au nascocit o alta solutie: Fondul European de Stabilitate Financiara.

Fondul de salvare a fost deja solicitat pentru a salva ambele tari, dar si sa asigure cel de-al doilea pachet de salvare pentru Grecia.

Garantiile vin de la Berlin, Paris si alte zone care sprijina fondul si care au contribuit deja la expansiunea fondului, pentru a se asigura ca toate cele 440 de miliarde de euro pot fi imprumutate mai departe.

Se pare ca toate aceste negocieri dure au fost in van

Liderii europeni nu stiu exact cum sa creasca capacitatea FESF, fara sa ceara contribuabililor germani sa plateasca si mai multi bani.

Cand Europa s-a dus sa "cerseasca" ajutor in China, nu a reusit sa primeasca nici macar cateva cuvinte frumoase.

Presupunem prin absurd ca ar fi primit suma ceruta: chiar si asa, 1 trilion de euro ar fi o suma, probabil, mult prea mica.

Dupa un calcul estimativ al tuturor obligatiilor pe care Fondul le are, am putea realiza ca banii nu ar fi suficienti nici macar sa asigure plata datoriilor Italiei pentru un an de zile.

Care este solutia?

Inca de la inceput a fost evident ca solutia pentru criza Europei ar fi ca BCE sa intervina. Fiind banca centrala a zonei, ea detine toate rezervele de bani ale zonei euro si are banii necesari pentru a salva chiar si Italia.

Daca BCE ar fi sustinut fara dubiu Italia, asumandu-si achizitia datoriilor tarii, atunci ingrijorarile investitorilor ar disparea.

Desigur, tiparirea de bani nu ar rezolva problemele pe termen lung pe care Italia si alte tari din Europa de sud-est le au.

Acest lucru nu ar reduce platile Italiei la niveluri mai competitive si nici nu va face sa dispara datoriile si cheltuielile tarii, dar ar ajuta. Pentru ca, spun specialistii, pe masura ce criza se prelungeste, increderea in afaceri, increderea consumatorilor si increderea in bancile europene se vor confrunta cu un declin, si, implicit, se vor produce tot mai multe pagube colaterale economiei europene.

Iar o criza in acest moment va face problemele Italiei si mai greu de rezolvat.

De ce refuza BCE sa se implice?

O mare parte din raspunsul la aceasta intrebare este dat de separarea culturala in Europa, care dateaza inca din perioada interbelica.

In mod evident, Germania a avut o experienta diferita in aceasta perioada, fata de restul Europei.

In restul continentului, lectia invatata a fost ca pastrarea unei politici rigide asupra finantelor iti poate impinge economia in recesiune.

In schimb, lectia invatata de Germania a fost ca tiparirea de bani pentru a plati o datorie imensa duce la hiperinflatie, care duce la un derapaj al mediului politic.

Asa ca, abordarea dura a Germaniei, care a impus o marca germana in paralel cu o cheltuiala guvernamentala disciplinata, i-a servit foarte bine in perioada postbelica.

Astfel, cand euro a fost fondat, Germania a insistat ca BCE sa aiba independenta completa, dar si un pact de stabilitate care sa impuna limite stricte in privinta imprumuturilor guvernamentale.

Experienta istorica explica insistenta guvernului german in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor pentru toate tarile, chiar daca unii analisti spun ca este o modalitate sigura de a trage in jos toate economiile zonei euro.

Aceasta explica si motivul pentru care germanii de la BCE s-au opus oricarei interventii, oricat de mici, din partea bancii centrale de a cumpara datoriile guvernamentale ale Spaniei si ale Italiei.

Acest lucru explica si rezistenta pe care au opus-o acestia pentru reducerea dobanzii de referinta in vederea sporirii economiei zonei euro, deoarece se temeau ca inflatia ar putea sa "explodeze" in orice moment.

#BCE criza datoriilor, #BCE inteventie Italia, #BCE salvare Europa , #Banci internationale