Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE le cere liderilor UE un sistem centralizat pentru sprijinirea bancilor

BCE le cere liderilor UE un sistem centralizat pentru sprijinirea bancilor


Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut Europei sa stabileasca un mod centralizat de sprijinire a bancilor care se confrunta cu dificultati financiare.

Draghi a criticat cu aceasta ocazie autoritatile nationale de reglementare pentru ca au ales "cea mai proasta solutie" in ajutarea sectorului bancar prin intarzierea deciziilor dificile.

Programele de asistenta financiara pentru Bankia in Spania si, inainte, pentru Dexia in Belgia arata ca autoritatile nationale de reglementare nu recunosc cat de semnificative sunt dificultatile cu care se confrunta sistemele lor bancare. Aceste abordari au in final ca efect doar majorarea costurilor salvarii bancilor si pierderea increderii pietelor, a explicat seful BCE.

BCE sprijina in continuare bancile solvabile

Acesta a adaugat ca BCE va continua sa se concentreze pe sprijinirea bancilor din zona euro care sunt solvabile, reafirmand ca nu este de competenta BCE sa rezolve cauzele turbulentelor din regiune.

"BCE va continua creditarea catre bancile solvabile si va mentine active injectiile de lichiditati catre bancile solvabile", a afirmat Mario Draghi.

Acesta a vorbit in calitate de presedinte al Comitetului european de risc sistemic (ESRB), un organism care monitorizeaza stabilitatea sistemului financiar si ii consiliaza pe liderii UE.

Supervizare, supervizare, supervizare

Seful BCE apreciaza ca zona euro are nevoie de "o centralizare mai semnificativa a supervizarii bancare". Schimbarile din sistemul bancar fac parte din procesul de restructurare a intregii uniuni monetare.

Declaratiile lui Draghi vin dupa ce miercuri Comisia Europeana a apreciat ca zona euro ar trebui sa migreze spre o uniune bancara si ar putea lua in considerare recapitalizarea directa a bancilor prin intermediul Mecanismului european de stabilitate (MES).

In forma actuala, Mecanismul european de stabilitate (MES), care ar urma sa intre in functiune in luna iulie, nu poate imprumuta direct bancilor, ci doar statelor. Pentru a modifica acest lucru va fi nevoie ca statele membre sa modifice tratatul care sta la baza ESM, tratat pe care unele state membre l-au ratificat deja.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1100 ori