BCE ia masuri disperate. Anticipeaza sfarsitul euro?

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 18:25
1587 citiri
BCE ia masuri disperate. Anticipeaza sfarsitul euro?
Sursa foto: ziarelive.ro

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat ca ar putea prelungi scadenta creditelor acordate bancilor, la 2 sau 3 ani pentru a incerca sa previna aparitia unei noi crize a creditelor.

Banca ia in considerare aceasta posibilitate, au declarat surse apropiate situatie, citate de Reuters, care mentioneaza ca masura nu ar avea niciun precedent si ca, de fapt, intensifica temerile investitorilor cu privire la zona euro.

In opinia analistilor citati de publicatia amintita, pietele tremura de teama destramarii zonei euro si de posibilitatea colapsului monedei unice europene.

Piata bancara este oricum afectata, in conditiile in care bancile refuza sa se mai imprumute intre ele. Activitatea interbancara ramane austera, in conditiile in care bancile prefera sa isi protejeze capitalul si nu vor sa riste sa imprumute "colegele aflate in suferinta".

Operatiunea BCE ar urma sa ajute la restabilirea increderii, spun sursele citate de Reuters.

Prelungirea scadentelor a fost sugerata in cursul saptamanii trecute in cadrul unei intalniri intre BCE si un grup de banci, inclusiv Goldman Sachs, Barclays Capital si Morgan Stanley, potrivit unei persoane apropiate discutiilor.

La inceputul lunii noiembrie, aceasta a lansat, de asemenea, un program de achizitii de obligatiuni de 40 miliarde de euro.

Un angajat al unei banci europene a declarat, sub protectia anonimatului, ca sprijina extinderea scadentelor de imprumut al BCE.

"In prezent este de un an, dar daca s-ar prelungi la 24 de luni ar fi mai bine. Treizeci si sase de luni ar fi si mai bine, dar deja s-ar incadra in finantarea pe termen mediu", a precizat angajatul bancii.

Din 18 noiembrie, BCE a cumparat obligatiuni emise de guvernele tarilor afectata de criza datoriilor si a marit valoarea certificatelor detinute din ratiuni ce tin de politica monetara, pana la 254.4 miliarde de euro, scrie Business Week

Scopul achizitiilor este de a opri costurile de imprumut ale guvernelor si pentru a infrana crestrea continua a datoriilor.

Aparent, se pare ca rolul BCE va fi preluat de Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) care va incepe sa cumpere obligatiuni imediat ce va fi inaugurat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri BCE, #BCE zona euro, #criza zona euro , #Banci internationale