Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE construieste ziduri de aparare de miliarde de euro

BCE construieste ziduri de aparare de miliarde de euro


Banca Centrala Europeana (BCE) construieste "ziduri de aparare" pentru a contracara contagiunea din criza euro. Banca a mai efectuat o runda de achizitii de obligatiuni, marind pana la aproximativ 8 miliarde de euro suma folosita in acest scop.

Din 18 noiembrie, BCE a cumparat obligatiuni emise de guvernele tarilor afectata de criza datoriilor si a marit valoarea certificatelor detinute din ratiuni ce tin de politica monetara, pana la 254.4 miliarde de euro, scrie Business Week

Scopul achizitiilor este de a opri costurile de imprumut ale guvernelor si pentru a infrana crestrea continua a datoriilor.

Aparent, se pare ca rolul BCE va fi preluat de Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF) care va incepe sa cumpere obligatiuni imediat ce va fi inaugurat.

Fara FESF, Banca Centrala Europeana ar fi blocata intr-o pozitie pe care nu si-o poate asuma pe termen lung, pentru ca nu isi permite financiar acest lucru.

Achizitia permanenta de obligatiuni de catre BCE a incetinit cresterea randamentelor pentru Spania si Italia, dar nu le-a oprit insa. Spread-ul dintre datoriile germane in raport cu cele spaniole a crescut. Spread-ul este dobanda suplimentara pe care emitentul se angajeaza sa o plateasca fata de dobanda de referinta.

BCE are atat mijloacele, cat si capacitatea de a interveni in situatia europeana, pentru ca ar putea achizitiona obligatiunile emise de guvernele indatorate, scrie Business Insider.

Pe de alta parte, BCE poate forta tarile cu datorii sa iasa din zona euro, daca ar refuza sa mai cumpere aceste obligatiuni si nu le-ar mai privi drept garantii in operatiunile de imprumut.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2849 ori