BCE avertizeaza asupra impactului noilor reglementari

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 20:49
3142 citiri
BCE avertizeaza asupra impactului noilor reglementari

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), a cerut autoritatilor de reglementare din sectorul bancar sa se asigure ca regulile mai dure privind capitalul nu vor duce la o criza a creditelor, admitand pentru prima data ca reglementarea mai ferma poate afecta fragila crestere a economiei.

Bancile europene trebuie sa-si majoreze capitalul cu 114,7 miliarde de euro, suma cu peste opt miliarde de euro mai mare decat se estima anterior, potrivit celor mai recente teste de stres derulate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), intr-o incercare de a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro, transmite Reuters.

Bancile din zona euro se afla sub presiune din cauza capitalului lor si a conditiilor de finantare

EBA a anuntat ca bancile comerciale trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului Tier 1 (un indicator al solvabilitatii unei banci) de 9%, mai ridicata decat minimul de 7% decis pe plan mondial, care ar urma sa intre in vigoare din 2013.

Anterior, BCE a sustinut ca reglementarile mai dure privind capitalul nu vor afecta cresterea economiei, dar Mario Draghi si-a exprimat, intr-un discurs rostit la Berlin, temerile privind impactul noilor cerinte asupra creditarii sectorului privat.

"Bancile din zona euro se afla sub presiune din cauza capitalului lor si a conditiilor de finantare. Planul de majorare a capitalului lor reprezinta o incercare de a recastiga increderea pietelor, dar va fi un proces dificil", a afirmat seful BCE.

Guvernele trebuie sa amortizeze impactul noilor reglementari

Acesta a adaugat ca "autoritatile publice trebuie sa amortizeze impactul noilor reglementari asupra economiei reale iar bancile ar trebui sa ia in considerare restrangerea dividendelor si a compensatiilor pentru a-si intari capitalul".

Draghi a avertizat ca actionarii nu sunt intotdeauna receptivi la majorarea capitalului, dar alte optiuni sunt mai rele din cauza impactului lor economic.

"Vanzarea activelor este mai putin preferabila si reducerea creditarii economiei reale este chiar mai rea", sustine oficialul BCE.

Acesta a dat asigurari ca BCE si-a adus contributia la protejarea fluxurilor de imprumuturi catre sectorul privat adoptand masuri de sprijinire a sectorului bancar.

Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta ca, pentru prima data in istoria sa, va oferi bancilor credite cu maturitatea pe trei ani, in ideea de a evita ca actuala criza a datoriilor sa provoace o criza a creditului care sa sufoce economia blocului comunitar.

BCE va facilita accesul la creditele sale pentru banci

Noul presedinte al BCE, Mario Draghi, a anuntat ca o operatiune de refinantare pe 36 de luni din data de 21 decembrie va inlocui o oferta de finantare pe 12 luni pe care o avea in vedere anterior BCE. In plus, BCE va acoperi toate cererile si va exista posibilitatea unei rambursari anticipate dupa un an.

De asemenea, BCE a decis sa faciliteze accesul la creditele sale pentru banci prin extinderea garantiilor cerute precum si prin reducerea nivelului rezervelor la 1% de la 2%.

Anterior, Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa reduca dobanda de referinta cu un sfert de punct pana la nivelul record de 1%. Este pentru a doua oara in decursul ultimelor sase saptamani cand BCE opteaza pentru reducerea costului creditului in ideea stimularii economiei zonei euro. In trimestrul al treilea al acestui an zona euro a inregistrat o crestere anemica de doar 0,2%.

#BCE reglementari, #mario draghi bce, #BCE banci zona euro capital , #Banci internationale