BCE ar putea fi obligata sa porneasca tiparirea de euro

Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 12:50
1763 citiri
BCE ar putea fi obligata sa porneasca tiparirea de euro

Liderii europeni au intensificat presiunea asupra Bancii Centrale Europene, pentru ca isi doresc ca aceasta sa intervina mai mult in rezolvarea crizei datoriilor. Ce s-ar intampla daca banca ar ceda insistentelor si ar cumpara mai multe obligatiuni emise de statele afectate de criza?

BCE are atat mijloacele, cat si capacitatea de a interveni in situatia europeana, pentru ca ar putea achizitiona obligatiunile emise de guvernele indatorate, scrie Business Insider.

Pe de alta parte, BCE poate forta tarile cu datorii sa iasa din zona euro, daca ar refuza sa mai cumpere aceste obligatiuni si nu le-ar mai privi drept garantii in operatiunile de imprumut.

Simbioza intre BCE si euro

Chiar seful agentiei de administrare a datoriei Germaniei, Carl Heinz Daube, declara, joi, ca zona euro trebuie sa foloseasca o singura institutie, de preferat una care deja exista, pentru a combate criza.

"Daca analizam tratatele, cred ca nu exista nicio cale de a parasi zona euro. Dar ipotetic ne putem gandi ca BCE ar putea sa nu mai accepte obligatiunile a una, doua, trei sau patru tari, ceea ce tehnic ar insemna ca aceste state ar trebui sa iasa din zona euro", a spus Daube, intr-un discurs in cadrul seriei de evenimente Saptamana Financiara Euro, desfasurate la Frankfurt.

In acest moment, pe piete exista fluxuri masive care reflecta nivelul scurgerilor de capital din Germania, dar si din alte state membre in Uniunea Europeana (UE).

In perioada cuprinsa intre 1980 si 1990, rata de schimb a unei tari emergente se confrunta cu presiuni extraordinare si cu un nivel crescut de volatilitate, pe masura ce deponentii si investitorii efectuau retrageri masive de capital.

Banca centrala incerca in zadar sa intervina si sa combata aceste efecte, prin interventia pe piata, dar pierdea foarte multe lichiditati si se vedea nevoita sa apeleze la rezervele valutare pentru a mentine cursul de schimb. Cazul Venezuelei, din 1994, este unul tipic cand vine vorba despre colaps bancar.

Investitorii cred in obligatiunile germane

Analistii intervievati de publicatia amintita suspecteaza ca depozitele denominate in euro sunt schimbate, pentru aceeasi valoare, in tarile cu economii mai stabile.

In acest fel, se atenueaza din presiunea care ar putea afecta cursul de schimb.

Chiar si asa, cererea pentru moneda euro a ramas relativ puternica, in tarile din interiorul zonei euro unde BCE a achizitionat, deja, obligatiuni.

Se impune urmatoarea intrebare: ce se va intampla cu solicitarile de bani, in cazul in care BCE va fi obligata sa monetizeze datoria suverana? O intrebare care implica o alta nesiguranta: de ce ar cumpara cineva bonduri germane la randamente foarte mici, respectiv sub 2%?

Un posibil raspuns ar fi faptul ca investitorii care fac acest lucru se asigura ca isi vor recupera banii, in cazul in care zona euro se va destrama. Ce-i drept, s-ar putea ca acestia sa isi primeasca banii in marci germane.

BCE a tinut euro in viata

In luna august, BCE a tinut euro in viata, tocmai pentru ca a anuntat ca reactiveaza programul de achizitii a obligatiunilor guvernamentale (SMP). Altfel spus, banca incaseaza foarte multi "euro virtuali" si cumpara obligatiuni de pe piata secundara, acolo unde de regula bancile, fondurile de hedging, de investitii sau de pensii tranzactioneaza.

Riscurile constau in faptul ca BCE practic creaza o cerere artificiala de datorie a tarilor cu probleme si urca pretul unei obligatiuni, in tandem cu scaderea randamentului.

BCE ar putea tipari bani, dar acest lucru ar insemna multi bani in piata si, deci, inflatie. Mario Draghi, guvernatorul institutiei, are o misiune dificila, mai ales ca in Tratatul Uniunii Europene interzice BCE sa finanteze datoria tarilor membre.

Fostul guvernator, Jean-Claude Trichet a sustinut tot timpul ca SMP va fi valabil doar pana cand guvernele vor fi in stare singure sa calmeze pietele.

#tiparire bani BCE, #tiparire euro BCE, #achizitie obligatiuni BCE , #Banci internationale