Bancile vor sa vanda activele din Europa Centrala si de Est

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 18:42
1203 citiri
Bancile vor sa vanda activele din Europa Centrala si de Est

Bancile din zona euro ar putea vinde anul viitor active de 500 de miliarde de dolari detinute in pietele emergente, majoritatea in Europa Centrala si de Est (ECE), daca se va repeta scenariul socului financiar din 2008, potrivit analistilor.

Analistii anticipeaza ca bancile europene ar putea renunta la active ponderate in functie de risc sau imprumuturi de pana la 3.000 de miliarde de euro anul viitor, iar in urma presiunilor la care sunt supuse, majoritatea vanzarilor vor avea loc in afara pietelor locale sau chiar a zonei euro.

Bancile din zona euro detin active de peste 6.000 de miliarde de dolari in afara blocului uniunii monetare, intre care 1.800 de miliarde de dolari in Statele Unite si 1.000 de miliarde de dolari in Europa de Est, potrivit analistilor bancii Nomura.

Morgan Stanley estimeaza ca anul viitor ar putea fi vandute active de 500 de miliarde de dolari pe pietele emergente, majoritatea in Europa de Est, daca se va repeta scenariul socului din 2008.

Sebastian Barbe, analist la Credit Agricole, avertizeaza ca iesirile de capital din Europa de Est ar putea fi chiar mai mari decat in 2008.

"De aceasta data, criza este concentrata in Europa de Vest, spre deosebire de criza creditelor ipotecare din Statele Unite de acum trei ani, iar impactul asupra comportamentului bancilor europene ar putea fi mai grav", a spus Barbe.

Analistii Morgan Stanley au aratat ca, pe masura ce bancile din zona euro si alte companii din regiune pierd accesul la pietele externe de finantare, sunt nevoite, cel putin partial, sa vanda active din strainatate.

#active financiare Europa Est, #banci Europa Est, #banci romania , #Banci internationale