Bancile spaniole, sprijinite cu inca sase miliarde de euro

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 19:17
1418 citiri
Bancile spaniole, sprijinite cu inca sase miliarde de euro

Trezoreria Spaniei va injecta sase miliarde de euro in Fondul public spaniol de sprijinire a sectorului bancar (Frob), dupa recapitalizarea de urgenta a Bankia, a declarat o sursa din Ministerul Economiei.

Fondul public spaniol de sprijinire a sistemului bancar va primi numerar si obligatiuni, iar capitalul va creste de la noua la 15 miliarde de euro, informeaza Reuters.

"Aceasta s-a intamplat din cauza recapitalizarii Bankia", a declarat o sursa anonima.

Spania recapitalizeaza Bankia, dupa ce banca a anuntat pierderi semnificative

Luni, Frob a aprobat o injectie urgenta de capital, de 4,5 miliarde de euro, pentru Bankia. Aceasta este a doua injectie de capital a Frob in Bankia, dupa un prim ajutor de 4,5 miliarde de euro acordat in 2010 si care in luna mai a acestui an a fost convertit in actiuni, ceea ce a permis nationalizarea bancii.

Sursa a explicat ca decizia majorarii capitalului Frob nu ar trebui sa afecteze substantial nivelul lichiditatilor Spaniei. In ultimele luni veniturile fiscale ale tarii au scazut sub asteptari, din cauza adancirii recesiunii.

In 25 iunie, Spania a cerut oficial ajutor european de pana la 100 miliarde de euro pentru bancile sale.

Spania traieste un tsunami economic: Care sunt efectele

Luis De Guindos, ministrul spaniol al economiei, a afirmat intr-o scrisoare adresata lui Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrupului, ca valoarea finala a asistentei financiare va fi stabilita ulterior, dar ar trebui sa fie suficienta pentru a acoperi toate necesitatile bancilor plus un capital tampon suplimentar.

Un audit independent derulat de firmele de consultanta Oliver Wyman si Roland Berger a aratat ca sectorul bancar spaniol ar avea nevoie in total de 62 miliarde de euro.

Insa un al doilea examen, mai amanuntit, precum si o noua runda de teste de stres vor determina exact sumele de care are nevoie fiecare banca si sub ce forma, credite sau bani gheata.

#Spania ajutor financiar banci, #Spania recapitalizare Bankia, #Spania sprijinire sector bancar , #Banci internationale