Bancile se roaga ca Europa sa nu intre in faliment

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 08:12
3152 citiri
Bancile se roaga ca Europa sa nu intre in faliment

Autoritatea Bancara Europeana a luat o hotarare de care depinde viitorul zonei euro: datoriile suverane trebuie platite, cat mai repede posibil. Multi analisti spun de mult timp acest lucru, iar acum situatia este cu atat mai grava, cu cat bancile au inceput sa se "roage" ca Europa sa nu intre in faliment.

Autoritatea Bancara Europeana le-a cerut bancilor sa isi majoreze capitalul cu 114 miliarde de euro (peste 153 miliarde de dolari), pentru a respecta minimul de 9% de capital necesar, conform prevederile din octombrie, scrie Business Insider.

In urma testelor de stres din iulie, investitorii au pus la indoiala capacitatea Autoritatii Bancare si s-au aratat sceptici ca bancile ar putea strange fonduri.

Printre bancile expuse la criza datoriilor suverane se numara mai multe institutii bancare din Italia, Germania, dar si din Spania si Irlanda.

Tinand cont de numarul mare de banci expuse la criza datoriilor, decizia S&P care a anuntat ca vrea sa retrogradeze mai multe tari din zona euro, nu mai poate fi o surpriza.

Printre bancile vizate se numara BNP Paribas, cu o expunere pe datoriile suverane de 33,92 miliarde euro, Bank of Ireland, cu o expunere de cinci miliarde euro si UBI Banca, din Italia, cu o expunere de 8,2 miliarde euro.

De asemenea, pe lista bancilor vizate se mai afla si cateva institutii bancare din Germania, printre care Commerzbank (expunere 16,26 miliarde de euro), DZ Bank (expunere 7,65 de miliarde de euro) si Landesbank Baden-Wurttemberg (6,52 miliarde de euro).

Cele mai multe banci prezente in clasament sunt din Italia, incepand cu Unicredit (52 de miliarde de euro), UBI Banca (expunere de 8,2 miliarde de euro), Intesa Sanpaolo Group (expunere de 59 miliarde de euro) si Banca Popolare (expunere de 11 miliarde euro).

Decizia agentiei de evaluare Standard & Poor, care a pus 15 tari din zona euro sub supraveghere, in vederea retrogradarii, reprezinta o amenintare pentru stabilitatea unor programe meninte sa salveze zona euro si mai ales Fondul European de Stabilitate Financiara (FESF).

In prezent, toate tarile din zona euro contribuie financiar la FESF cu 440 miliarde de euro.

Ratingul suveran al Fondului depinde in egala masura de ratingul Frantei si Germaniei. In acest moment, tarile care au rating AAA contribuie cu 58% la fonduri, iar numai Franta aloca 20,3% din bani. Daca Germania sau Franta ar fi retrograte, atunci insasi stabilitatea FESF ar fi amenintata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment zona euro, #faliment banci zona euro, #teste stres zona euro , #Banci internationale