Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile grecesti vor anunta rezultatele din S1 in octombrie

Bancile grecesti vor anunta rezultatele din S1 in octombrie


Grecia va prelungi pana la sfarsitul lunii octombrie perioada in care bancile elene trebuie sa publice rezultatele din primul semestru, pentru a putea transfera fondului de stabilitate a doua transa a banilor pentru recapitalizare, 25 miliarde euro, si pentru a aproba legislatia necesara procesului.

In mod normal, bancile ar fi trebuit sa-si publice rezultatele financiare pentru primul semestru pana la sfarsitul lunii august, insa in acest an termenul a fost extins pana spre sfarsitul lunii septembrie. In urmatoarele saptamani, guvernul va aproba o noua prelungire, pana la finele lunii octombrie, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Pana la momentul respectiv, executivul spera sa rezolve problema bancilor sau sa incheie procesul necesar distribuirii fondurilor pentru recapitalizare. Legislatia necesara transferului de fonduri ar trebui aprobata luna aceasta.

Potrivit unor surse apropiate situatiei, atat guvernul, cat si creditorii externi ai Greciei vor sa evite o solutie care ar duce la o nationalizare totala a institutiilor de credit. In schimb, sunt analizate stimulente care sa mentina caracterul privat al sistemului bancar, dar si modalitati de accesare a finantarii prin intermediul mecanismelor europene.

Cu cat este mai mare participarea sectorului privat la procesul de recapitalizare sau cea a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara, cu atat este mai redusa contributia guvernului elen.

Viceguvernatorul Bancii Greciei, Yiannis Papadakis, a declarat, luni, in comisia pentru finante a parlamentului de la Atena ca, in afara celor patru mari banci, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si EFG Eurobank, nicio alta institutie de credit elena nu este considerata capabila sa supravietuiasca dupa recapitalizare.

National Bank of Greece detine in Romania Banca Romaneasca, EFG Eurobank este proprietarul Bancpost, iar Alpha Bank si Piraeus Bank sunt prezente prin subsidiare cu aceleasi nume.

Cele patru banci au primit pentru recapitalizare, la sfarsitul lunii mai, 18 miliarde de euro provenite de la Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.

Astfel, National Bank of Greece a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat cinci miliarde euro, EFG Eurobank a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Al doilea acord de ajutor financiar extern pentru Grecia, de 130 de miliarde de euro, prevede un program 50 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor elene.

Datoria statului elen a ajuns la 303,5 miliarde de euro la sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, de la 280,3 miliarde de euro, valoarea inregistrata la finalul primului trimestru din 2012.

Datoria Greciei a depasit pragul de 300 miliarde de euro in trimestrul doi

Potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante, datoria Greciei a atins un maxim record in decembrie, de 367,9 miliarde de euro. La inceputul anului 2010, datoria statului era de la 310,4 miliarde de euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1263 ori