Bancile franceze reduc finantarea catre sucursalele din sudul Europei

Joi, 26 Iulie 2012, ora 13:49
1494 citiri
Bancile franceze reduc finantarea catre sucursalele din sudul Europei

Sucursalele bancilor franceze din sudul Europei si din tarile cu probleme vor primi mai putini bani de la institutiile-mama, acestea anuntand o reducere cu peste 140 miliarde de euro a finantarii in aceasta zona.

Pentru realizarea acestei schimbari, cele mai mari banci fraceze dupa active, BNP Paribas si Credit Agricole, incearca sa reduca dependenta diviziilor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia de finantarea bancilor-mama, scrie Bloomberg.

Dupa crearea monedei euro, bancile franceze au investit in cinci state aproximativ 36 miliarde de dolari. Retragerea lor reflecta incercarea institutiilor bancare de a se proteja de riscul unei iesiri a acestor state din zona euro.

Conform datelor detinut de Morgan Stanley, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale si Natixis furnizeaza aproximativ 150 de miliarde de euro din operatiunile din Franta pentru finantarea sucursalelor din Italia, Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda.

Analistii internationali sustin ca numeroase banci vor incepe sa isi doreasca sa reduca legatura cu sucursalele din aceste tari cu probleme.

Pana acum, din cauza expunerii in zonele instabile economic, actiunile bancilor la bursa pariziana au avut de suferit. In ultimele 12 luni, actiunile BNP Paribas au pierdut 43% din valoare, actiunile Credit Agricole 67%, actiunile Societe Generale au pierdut 57%, iar actiunile Natixis 43%.

Riscurile cu care se confrunta Credit Agricole in Grecia au legatura cu divizia sa, Emporiki Bank. Conform datelor de la finalul lunii martie, Credit Agricole avea in Grecia imprumuturi in valoare de 23 miliarde de euro, cel mai ridicat nivel pentru o banca straina.

Pana acum, banca a redus finantarea catre Emporiki de la 5,5 miliarde de ero la 4,6 miliarde de euro in luna martie. Mai mult, banca a luat fonduri de la BCE pentru aceasta subsidiara in valoare de 1,6 miliarde de euro.

Conform informatiilor existente, Credit Agricole ia in considerare inclusiv renuntarea la aceasta divizie sau combinarea ei cu o rivala locala.

Credit Agricole ia deja in calcul vanzarea Emporiki Bank. Trei banci elene sunt interesate

Societe Generale nu detine o retea de sucursale in Italia sau Spania, insa portofoliul sau de credite la divizia din Grecia, Geniki Bank, este de aproximativ o zecime din cel al diviziei Emporiki a Credit Agricole.

Divizia Societe Generale din Grecia "are o dependenta foarte scazuta de finantarea grupului", iar banca a limitat expunerea non-suverana in Italia, Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda, a anuntat banca franceza in 15 iunie.

#banci franceze finantare sucursale, #banci franceze reducere expunere, #banci Franta retragere piete , #Banci internationale