Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bancile europene se retrag din Australia

Bancile europene se retrag din Australia


Bancile europene se retrag de pe piata australiana a creditelor sindicalizate, estimata la 65 miliarde dolari, pentru a elibera lichiditati in contextul conditiilor dificile si costurilor ridicate de finantare din zona euro, au declarat surse apropiate situatiei.

Institutii de credit precum BNP Paribas, Societe Generale, Banco Santander si BBVA au scos la vanzare pachete de credite sindicalizate, principalii cumparatori fiind doua banci locale, National Australia Bank si Commonwealth Bank of Australia, au afirmat sursele citate.

Bancile europene controleaza circa 20% din piata de credit din Australia.

Agravarea crizei datoriilor de stat din zona euro exercita presiuni semnificative asurpa bancilor europene si a impins costurile de finantare la maxime record, determinand bancile sa caute lichiditate in alte parti, precum in propriile portofolii. Australia este preferata de banci in acest context, deoarece iesirea de pe aceasta piata nu presupune un "haircut", adica vanzarea creditelor din portofoliu la discount.

"Bancile nu vand dintr-o pozitie disperata. Isi permit sa-si aleaga pretul", a afirmat o sursa.

"Majoritatea creditelor sunt cotate la peste 90% din valoarea nominala", a aratat o alta persoana apropiata situatiei.

Sursele citate au adaugat ca bancile vand in principal credite acordate pentru finantarea unor proiecte.

Decizia de a vinde creditele sindicalizate din Australia nu a afectat pana acum clientii, potrivit surselor amintite, insa amplificarea acestei strategii ar putea reduce lichiditatea de pe piata creditelor sindicalizate, majorand costurile de imprumut pentru companii.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1270 ori