Bancile europene au refinantat doar doua treimi din obligatiunile scadente

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 15:35
1229 citiri
Bancile europene au refinantat doar doua treimi din obligatiunile scadente

Bancile europene au reusit sa refinanteze prin noi emisiuni, in acest an, numai doua treimi din totalul de 654 de miliarde de dolari al obligatiunilor ajunse la scadenta, agravand astfel deficitul de finantare pentru institutiile de credit din Europa.

Bancile europene se afla in situatia de a nu-si putea rostogoli in intregime obligatiunile scadente pentru prima data in cel putin cinci ani, potrivit datelor compilate de firma Dealogic pentru Financial Times (FT).

Investitorii afirma ca au evitat sa cumpere obligatiuni ale bancilor europene din cauza incertitudinilor privind stabilitatea unor institutii de credit, soarta zonei euro si impactul unor noi reglementari financiare. Accesul dificil la fonduri a starnit temeri privind impactul asupra companiilor dependente de finantare bancara si asupra economiei pe ansamblu.

"O anumita reducere a indatorarii dupa criza finaciara este in mod clar necesara, dar cred ca bancile sunt puse intr-o situatie care va avea implicatii mai largi. Nu este vorba numai de riscul unei crize a creditelor in Europa, va avea efect si in Asia si SUA", afirma Huw van Steenis, analist la Morgan Stanley.

Datele Dealogic includ obligatiunile negarantate, dar cu prioritate la plata, care asigura mare parte a finantarilor bancare si exclud obligatiunile garantate prin credite si ipoteci, devenite tot mai populare in randul bancilor.

Anul urmator, bancile europene au de rascumparat obligatiuni in valoare de 720 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci europene, #obligatiuni scadente, #banci deficit finantare , #Banci internationale