Bancile europene ar putea avea nevoie de alti 770 de miliarde de euro

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 07:30
1366 citiri
Bancile europene ar putea avea nevoie de alti 770 de miliarde de euro
Sursa foto: realitatea,net

Marile banci europene ar putea avea un defciit de capital de 770 miliarde de euro daca ar fi evaluate obiectiv prin testele de stres, iar in unele cazuri ar fi necesar sprijinul financiar al statelor, arata un studiu realizat de doi profesor universitari din SUA si Germania.

Studiul, publicat inaintea unui test de stres la nivelul UE ale carui rezultate vor fi anuntate abia in noiembrie, a fost realizat de Viral Acharya, profesor la Universitatea din New York si consilier al Consiliului European pentru Risc Sistemic (o agentie de evaluare a riscului), si de Sascha Steffen, de la Scoala Europeana de Management si Tehnologie din Berlin.

Potrivit studiului, 109 banci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde de euro pentru a-si aduce capitalul la un nivel considerat sigur de catre Banca Angliei. Seful departamentului pentru stabilitate financiara al Bancii Angliei, Andrew Haldane, a declarat in 2012 ca marile banci trebuie sa ajunga la un nivel al capitalului de 7% din activele totale, pentru a se proteja de o noua criza.

Suma de 767 miliarde se refera insa doar la 109 banci care au publicat date financiare, dintr-un total de 128 care vor fi evaluate pana in noiembrie.

Cei doi profesori aua semnalat ca Belgia, Cipru, Franta si Germania sunt tarile in care bancile au deficite semnificative de capital.

Bancile au atras de la investitori si prin sprijinul statelor circa 500 de miliarde de euro de la inceputul crizei pentru a-si consolida situatia financiara si pentru a evita o eventuala repetare a crizei financiare din 2008-2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci europene, #capital banci, #probleme banci , #Banci internationale