Bancile elene se pot finanta din nou in conditii normale de la BCE

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 15:55
1556 citiri
Bancile elene se pot finanta din nou in conditii normale de la BCE

Cele mai mari patru banci din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au revenit oficial la finantare in conditii normale de la Banca Centrala Europeana, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

Revenirea oficiala a bancilor la finantarea normala de la BCE are loc dupa recapitalizarea celor patru mari institutii de credit la inceputul saptamanii cu 18 miliarde de euro. Injectia de capital a fost efectuata prin obligatiuni emise de Fondul European de Stabilitate Financiara si a consolidat rezervele aproape epuizate ale bancilor, informeaza cotidianul Kathimerini.

Astfel, National Bank of Greece, care detine Banca Romaneasca, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro. Alpha Bank si Piraeus Bank desfasoara operatiuni in Romania sub brand propriu.

Cele patru banci elene vor renunta treptat la finantarea prin programul de lichiditati de urgenta (Emergency Liquidity Assistance - ELA) al bancii nationale a Greciei in asociere cu celelalte banci din Eurosistem.

BCE a incetat in februarie sa mai accepte garantii ale bancilor din Grecia in schimbul asigurarii de lichiditate, din cauza implicarii acestora in programul de reducere a indatorarii statului elen.

Potrivit unui unui articol publicat recent in Financial Times, sistemul bancar din Grecia era sustinut inaintea recapitalizarii de catre banca centrala de la Atena cu lichiditati de urgenta estimate la circa 100 miliarde de euro, aprobate in secret de catre BCE, fara un anunt oficial sau dezvaluirea conditiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci elene finantare BCE, #banci elene BCE, #finantare BCE , #Banci internationale