Bancile din Romania au dat credite din fonduri BEI de 822 mil. euro

Joi, 24 Mai 2012, ora 19:16
1231 citiri
Bancile din Romania au dat credite din fonduri BEI de 822 mil. euro

Bancile din Romania au intermediat in 22 de ani credite de 822 de milioane de euro din fonduri puse la dispozitie de Banca Europeana de Investitii, adica doar 4,7% din totalul acordat doar in ultimii trei ani bancilor din Europa Centrala si de Est pentru finantarea companiilor.

Vicepresedintele BEI Plutarchos Sakellaris, a declarat ca suma de 822 de milioane de euro, acordata incepand din 1990, la care se adauga un credit de 50 de milioane de euro semnat joi cu BCR, arata in linii mari o evolutie similara cu cea din celelalte state din regiune.

Datele publicate de BEI arata ca numai in ultimii trei ani institutia a acordat prin intermediul grupurilor bancare credite in statele din Europa Centrala si de Est de 17,5 miliarde euro, in special pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

Finantarea de 822 de milioane de euro anuntata de Sakellaris vizeaza toate sumele intermediate de bancile din Romania, indiferent de perioada.

Romania a atras anul trecut peste 900 de milioane de euro de la BEI, nivel record in relatia cu institutia financiara, perioada in care si cota din totalul alocarilor regionale a fost cea mai mare, de 6,55%.

In perioada 2007 - 2011, BEI a acordat in regiune credite pe diferite sectoare in suma de 70 de miliarde euro, din care Romania a atras 4,1 miliarde euro, adica 5,8% din total.

Vicepresedintele BEI estimeaza ca valoarea imprumuturilor acordate Romaniei va scadea in acest an la 600 de milioane de euro, in linie cu restrangerea linilor disponibile pentru toata Europa, dar in ceea ce priveste linile de finantare pentru banci exista numeroase discutii cu jucatorii locali, care se vor concretiza in viitor.

Recordul de 917 milioane de euro inregistrat anul trecut a fost realizat in conditiile in care banca a acordat un imprumut de 465 milioane euro pentru a finanta proiectarea, constructia si darea in folosinta a tronsonului II al Magistralei 5 a metroului bucurestean. Un alt proiect mare l-a reprezentat imprumutul de 150 milioane euro pentru modernizarea si extinderea retelelor de telecomunicatii mobile din Romania prin introducerea de servicii mobile in banda larga superioara.

BEI a incheiat joi un acord de imprumut cu BCR pentru o finantare de 50 milioane euro destinata sprijinirii proiectelor derulate de catre intreprinderile mici si mijlocii, companiile cu o capitalizare de piata medie si entitatile publice din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci credite fonduri BEI, #BEI banci Romania , #Banci internationale