Bancile din Grecia au nevoie de mai multi bani. Recapitalizarea ar putea ajunge la 29 mld de euro

Marti, 08 Ianuarie 2013, ora 15:17
1674 citiri
Bancile din Grecia au nevoie de mai multi bani. Recapitalizarea ar putea ajunge la 29 mld de euro

Suma necesara recapitalizarii principalelor patru banci din Grecia este de 27,5 miliarde de euro, a anuntat recent Banca Greciei, dar suma ar putea ajunge la cel putin 29 miliarde de euro.

Piraeus Bank a anuntat ca nevoile sale de recapitalizare se ridica la 7,3 miliarde de euro, dupa ce a inregistrat pierderi nete de 629 milioane de euro (833 milioane de dolari) in primele noua luni din 2012. De asemenea, Piraeus a cerut inca 500 milioane de euro pentru banca recent achizitionata, ATEbank.

National Bank of Greece (NBG) va avea nevoie de 9,7 miliarde de euro, Alpha Bank de 4,6 miliarde de euro si Eurobank Ergasias de 5,8 miliarde de euro. Astfel, nota de plata pentru recapitalizarea principalelor grupuri bancare elene se ridica la aproximativ 27,9 miliarde de euro.

Si National Bank of Greece a anuntat ca a inregistrat pierderi nete de 2,45 miliarde de euro in primele noua luni din 2012, in timp ce pierderile Alpha Bank s-au ridicat la 711,8 milioane de euro.

Bancile din Grecia au termen pana in aprilie 2013 pentru a obtine de pe piata fondurile necesare recapitalizarii, astfel incat sa-si mentina independenta administrativa, iar actionarii lor sa poata plati ajutorul de stat in urmatorii cinci ani, pentru a recastiga controlul complet asupra institutiilor de creditare.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank

#banci grecia, #capitalizare banci grecesti , #Banci internationale