Bancile britanice vor adopta cele mai inalte standarde in domeniu

Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:55
1370 citiri
Bancile britanice vor adopta cele mai inalte standarde in domeniu

Marea Britanie va adopta propuneri menite sa sporeasca standardele in sistemul bancar, in urma unui sir de scandaluri privind remuneratia bancherilor.

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a anuntat luni ca va implementa principalele propuneri stabilite de Comisia parlamentara britanica pentru standardele bancare (PCBS), infiintata anul trecut dupa ce Barclays a fost anchetata pentru manipularea dobanzii Libor, pentru care a acceptat sa plateasca o amenda de 453 milioane de dolari, precum si pentru comercializarea ilegala a unor produse financiare, transmite Reuters.

Libor este un indicator de referinta pentru produse financiare in valoare de peste 300.000 de miliarde de dolari, fiind unul dintre cei mai urmariti indici din lume.

Propunerile Comisiei includ noi reglementari pentru o mai buna monitoriza a modului in care se comporta bancherii. Principalele propuneri vor fi adaugate propunerii de reformare a sistemului bancar, care se dezbate in Parlamentul de la Londra.

"Reformarea sistemului bancar marcheaza urmatorul pas din planul Guvernului de a schimba intregul sector, de la salvare la redresare, si de a da asigurari ca bancile din Marea Britanie demonstreaza cele mai ridicate standarde si sunt capabile sa sprijine afacerile si sa conduca redresarea economiei", a afirmat Osborne.

Acesta a explicat ca va colabora cu autoritatile de reglementare pentru a se stabili o legatura mai stransa intre plata bancherilor si performanta lor, pentru ca acestia sa nu-si mai asume riscuri excesive.

Ministrul britanic de Finante va acorda Autoritatii britanice de supervizare bancara (Prudential Regulatory Authority) posibilitatea de a lua masuri pentru imbunatatirea concurentei in sistemul bancar.

Guvernul Marii Britanii vrea sa forteze bancile sa separe operatiunile lor de retail de cele de investitii, mult mai volatile. Expertii sustin ca separarea diviziilor de retail de diviziile de investitii ar face bancile mai stabile si ar preveni repetarea unei crize financiare asemanatoare cu cea din 2008, dar altii argumenteaza ca o astfel de decizie ar putea afecta competitivitatea Marii Britanii in sectorul bancar.

De asemenea, bancile ar putea avea nevoie de un capital tampon, echivalentul a cel putin 17% din activele lor riscante, o cerinta mult mai dura decat in orice alta tara, cu exceptia Elvetiei. Dar marile banci internationale vor fi exceptate de la noile reglementari, care ar fi afectat in mod deosebit HSBC si Standard Chartered.

Noile reglementari pe plan international care vor intra in vigoare in 2019 cer bancilor sa aiba un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de minim 7 sau 9,5% pentru cele mai mari institutii de creditare.

Costul anual al reformelor este estimat de Marea Britanie intre 4 si 7 miliarde de lire sterline pentru banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#standarde bancare Marea Britanie, #ancheta Libor Marea Britanie, #separare retail investitii banci , #Banci internationale