Bancile au redus creditarea catre Romania cu 2,1 miliarde de dolari, in T3

Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 17:08
1343 citiri
Bancile au redus creditarea catre Romania cu 2,1 miliarde de dolari, in T3

Bancile au redus creditarea in unele state din Europa Centrala si de Est, in trimestrul trei din 2011, si au micsorat substantial creditele acordate economiilor din zona euro care se confrunta cu probleme, se arata intr-un articol aparut in "Wall Street Journal" (WSJ).

Conform datelor publicate de Banca Reglementelor Internationale (BIS), bancile au redus creditarea catre Romania cu 2,1 miliarde de dolari, catre Polonia cu 12 miliarde de dolari, catre Bulgaria cu 1,2 miliarde de dolari si catre Ungaria cu 5,5 miliarde de dolari.

Aceste cifre, considera WSJ, vor confirma temerile exprimate de institutiile financiare internationale si guvernele din Europa Centrala si de Est privind impactul crizei din zona euro asupra cresterii in regiune.

Sistemele bancare din Europa emergenta, dominate de subsidiarele bancilor din Vest

In multe state din Europa emergenta sistemele bancare sunt dominate de subsidiarele bancilor din Europa Occidentala, care acum se confrunta cu pierderi mari din cauza obligatiunilor guvernelor din zona euro pe care le detin si obtin cu dificultate finantare de la investitori.

De asemenea, trebuie sa indeplineasca cerinte mai dure privind capitalul pana in iunie, pentru care vor reduce creditarea si vor vinde noi actiuni. Luna trecuta, Autoritatea Bancara Europeana a cerut bancilor europene sa-si consolideze capitalul pentru a putea face fata mai bine pierderilor care ar putea aparea de pe urma obligatiunilor guvernamentale.

Pana la finele lunii iunie 2012, principalele banci europene trebuie sa ajunga la un indicator de capital core Tier-1 de 9%.

BIS: Bancile din Europa de Vest isi reduc finantarea catre subsidiarele lor

Datele BIS indica ca institutiile de creditare din Europa Occidentala isi reduc finantarea catre subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est. Marti, BERD a revizuit in scadere estimarile privind evolutia Europei emergente si a Asiei Centrale in 2012, la 3,1%.

Potrivit celor mai noi prognoze ale BERD, economia zonei euro ar urma sa inregistreze o contractie de 0,5% in acest an, in conditiile in care anterior se astepta doar la o stagnare, ceea ce va conduce la o crestere a Produsului Intern Brut in Europa Centrala si tarile baltice de doar 1,4%, in loc de o crestere de 1,7% cat estima BERD in luna octombrie a anului trecut.

Potrivit BERD, turbulentele din zona euro reprezinta o provocare sistemica pentru Europa emergenta, avand in vedere gradul puternic de integrare a sectorului bancar din regiune cu bancile din zona euro. SI FMI a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiilor din regiune, citand temeri similare.

BERD si FMI incearca sa reactiveze acordul din 2009, cunoscut ca Initiativa Viena, prin care bancile din Europa Occidentala isi mentineau finantarea catre subsidiarele lor din Europa Centrala si de Est. Institutiile spera sa se ajunga la un acord in martie cu bancile active in Europa Centrala si de Est, printr-o abordare coordonata, pentru a minimaliza impactul negativ asupra economiei in urma reducerii creditarii in regiune.

Bancile au redus creditarea in zona euro, confruntata cu probleme

De asemenea, bancile au redus creditarea catre economiile din zona euro care se confrunta cu probleme, reducandu-si expunerea la Italia cu 113 miliarde de dolari, la Spania cu 63,6 miliarde de dolari, la Portugalia cu 16 miliarde de dolari, la Grecia cu 7,2 miliarde de dolari, la Irlanda cu 2 miliarde de dolari.

Conform datelor BIS, expunerea bancilor pe plan mondial a crescut cu 624 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2011, ajungand la 31.7000 miliarde de dolari.

Creditarea totala catre statele dezvoltate, care include companii, banci, persoane fizice si guverne, a urcat cu 430 miliarde de dolari, dupa un declin de 245 miliarde de dolari in trimestrul doi. In schimb creditarea catre statele in curs de dezvoltare a scazut cu 10 miliarde de dolari, in principal ca rezultat al declinului din Europa Centrala si de Est.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare banci, #reducere creditare Europa, #subisidare banci Vest , #Banci internationale