Bancile americane cauta solutii pentru situatiile de urgenta in Europa

Marti, 07 August 2012, ora 09:17
1307 citiri
Bancile americane cauta solutii pentru situatiile de urgenta in Europa

Bancile de pe Wall Street isi incurajeaza clientii sa se orienteze catre alte institutii financiare sau sa-si restructureze contractele de creditare, pe masura ce se pregatesc de iesirea din zona euro a unei tari sau chiar de potentiala destramare a uniunii monetare.

Bancile americane si-au redus expunerea in statele cu probleme din zona euro si se pregatesc de posibilitatea ca unele tari sa paraseasca uniunea monetara, in ciuda declaratiilor facute de numerosi oameni politici, care afirma ca apartenenta de zona euro nu este reversibila, scrie Financial Times, citat de CNBC.

Evolutia situatiei din zona euro continua sa fie principala grija a sefilor bancilor americane, mai ales in contextul revenirii lente a economiei Statelor Unite. Vara trecuta, inrautatirea crizei europene a produs fluctuatii masive in pretul actiunilor bancilor americane. Autoritatile de pe piata de capital locala s-au vazut nevoite, de atunci, sa impuna o serie de reguli privind transparentizarea listei de active detinute in Spania, Grecia, Italia, Irlanda si Portugalia.

Conform documentelor de la JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Morgan Stanley si Goldman Sachs, activele lor in tarile din zona euro s-au diminuat in ultimul an. Cu toate acestea, nicio banca nu si-a ajustat in mod dramatic expunerea pe cele cinci tari, avand, in continuare, investitii intre 5,4 miliarde de dolari (Morgan Stanley) si 20 de miliarde de dolari (JPMorgan Chase).

Asta nu inseamna, insa, ca situatia nu e urmarita cu atentie de bancile americane. In cursul saptamanii trecute, pe baza speculatiilor privind actiunile Bancii Centrale in tarile cu probleme, actiunile americane au fluctuat din nou.

Investitorii nu se confrunta doar cu pregatirile bancilor de o despartire a zonei euro, ci trebuie sa isi stabileasca si propriile strategii. Spre exemplu, unele fonduri speculative au incetat sa mai tranzactioneze in Grecia.

Titlurile de valoare denominate in euro ar trebui sa mai poata fi tranzactionate atat timp cat moneda inca exista, spune un trader, care remarca, insa, ca situatia nu sta la fel si in cazul titlurilor de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci wall street, #banci Wall Street zona euro , #Banci internationale