Bancherii ar fi dispusi sa nu mai plece din Londra, daca Marea Britanie ar ramane in piata unica europeana

Luni, 11 Decembrie 2017, ora 14:00
3918 citiri
Bancherii ar fi dispusi sa nu mai plece din Londra, daca Marea Britanie ar ramane in piata unica europeana
Foto: CC0 Creative Commons

Unii dintre bancherii de top din Londra au declarat ca si-ar amana sau chiar ar contramanda planurile de mutare a sediilor in Europa continentala, daca va exista un acord care sa permita Marii Britanii sa-si mentina accesul la piata unica europeana, o schimbare semnificativa fata de precedentele avertismente ca nu va exista "cale de intoarcere", se arata intr-o analiza a Financial Times (FT).

Comisia Europeana a recomandat vineri trecerea imediata la faza a doua a negocierilor privind viitorul relatiei dintre UE si Londra, referitoare la comert si perioada de tranzitie.

Perspectiva mentinerii accesului la piata unica europeana este vazuta ca putin probabila, dar posibila, dupa ce, saptamana trecuta, Regatul Unit a promis sa pastreze "alinierea deplina" la reglementarile UE privind piata interna daca nu va putea stabili termenii viitoarei relatii cu blocul comunitar dupa Brexit.

Autoritatile de reglementare, inclusiv Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) si Autoritatea de Reglementare a Pietei Financiare din Marea Britanie (FCA) au avertizat in mod public ca in primul trimestru din 2018 nu va mai exista "cale de intoarcere" pentru banci deoarece ele trebuie sa aiba planuri pentru un viitor in care ar putea sa nu mai aiba acces din Londra la piata UE, dupa implementarea iesirii tarii din blocul comunitar, in martie 2019.

Si marile banci, inclusiv HSBC, JPMorgan si Goldman Sachs, au transmis avertizari similare secretarului american pentru comert, Wilbur Ross, la o intalnire care a avut loc luna trecuta.

In ultimele zile, bancherii si-au schimbat opinia. Un director important de la o mare institutie financiara americana a afirmat ca a discutat in particular cu reprezentanti ai Guvernului britanic si le-a transmis ca daca "vin cu o solutie surpriza inainte de miezul noptii" in 31 martie 2019, atunci bancile isi vor schimba deciziile.

Acesta a adaugat: "Daca bancile au adoptat deja masuri radicale, cum ar fi transferul clientilor la noi entitati in UE, atunci va fi o ajustare multianuala inainte ca operatiunile lor din Londra sa revina la stadiul lor normal".

Un alt bancher de top a explicat ca in eventualitatea unui acord de ultim moment ar ezita sa schimbe prea mult vietile oamenilor rechemand primii angajati mutati in UE. Dar, a adaugat acesta, ar putea fi adusi inapoi oamenii trimisi temporar pentru a extinde operatiunile in Europa continentala.

Un al treilea bancher important a declarat ca momentul in care nu va mai exista "cale de intoarcere" depinde de marimea organizatiilor.

"Vrem sa ne mutam cat mai tarziu posibil", a explicat bancherul.

Conform recentelor date ale Autoritatii Bancare Europene (EBA), institutiile financiare din Europa continentala si-au redus expunerile la Marea Britanie de la votul din 23 iunie 2016 - in favoarea iesirii Regatului Unit din Uniunea Europeana - si sunt ingrijorate in privinta legalitatii tranzactiilor transfrontaliere dupa Brexit.

Prin prisma activelor, bancile din 27 de state membre ale UE si-au redus expunerea de la peste 1.900 de miliarde de euro in iunie 2016 la sub 1.600 de miliarde de euro in iunie 2017, arata datele EBA.

Informatiile reflecta in principal scaderea afacerilor cu derivate, ceea ce ar trebui sa ingrijoreze Londra, care concureaza pe plan global cu New York-ul pe acest segment.

Bancile sunt ingrijorate de efectele negative in cazul in care Marea Britanie, cea mai importanta piata financiara din blocul comunitar, paraseste UE fara un acord care sa reduca temerile mediului de afaceri cu privire la Brexit, conform raportului Autoritatii Bancare Europene.

Intr-unul dintre cele mai dure avertismente emise pana acum de o institutie europeana de reglementare se arata ca o sursa majora de ingrijorare pentru banci o reprezinta continuitatea contractelor financiare sau capacitatea de a-si indeplini obligatiile, odata ce Marea Britanie nu mai este parte din sistemul legal al UE.

Consumatorii si companiile din cele 27 de state membre ale UE s-ar putea confrunta cu anulari, amendamente sau renegocieri ale contractelor, si-ar putea pierde protectia si ar putea inregistra pierderi financiare, atrage atentia EBA.

Este important ca institutiile financiare, consumatorii si autoritatile publice sa ia in considerare actiuni adecvate si planuri de urgenta pentru a rezolva aceste temeri, se spune in raportul Autoritatii Bancare Europene.

#Brexit banci pleaca Marea Britanie, #brexit banci Londra , #Banci internationale