Banca Mondiala, deschisa la o colaborare cu "sosia" din China

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 17:53
1855 citiri
Banca Mondiala, deschisa la o colaborare cu "sosia" din China
Foto: Citi FM

Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, s-a declarat gata sa initieze discutiile pentru o colaborare cu Banca Asiatica pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), rivala recent creata la Beijing.

Kim a afirmat ca vede AIIB si alte institutii financiare din China mai degraba ca pe viitori parteneri in sectorul investitiilor de dezvoltare la nivel global, relateaza Wall Street Journal.

Kim a anuntat ca vrea sa analizeze aceasta colaborare in cadrul discutiilor din timpul reuniunii de primavara a membrilor Bancii Mondiale, programata pentru saptamana viitoare.

"Daca bancile internationale, inclusiv cele noi, se dovedesc capabile sa formeze aliante, sa colaboreze si sa sustina dezvoltarea, atunci vom beneficia cu totii, in special cei afectati de vulnerabilitatea financiara", a declarat Kim in cadrul unui discurs sustinul la Centrul pentru Studii Strategice Internationale din Washington.

Pana acum, AIIB, noua banca infiintata de China, a strans in randul membrilor fondatori aproape 50 de state, inclusiv aliati ai SUA care nu au tinut cont de opozitia acerba a Washingtonului la acest proiect.

De altfel, China si Fondul Monetar International sunt printre organismele care au contestat influenta Statelor Unite in politica financiara internationala, construind alte institutii care sa functineze in paralel cu Banca Mondiala.

Noua banca internationala infiintata la Beijing consolideaza influenta Chinei in politica globala, limitand rolul major detinut pana acum de Banca Mondiala si Banca de Dezvoltare a Asiei, doua institutii controlate de Washington.

Presedintele Bancii Mondiale sustine insa ca cele doua structuri pot conlucra pentru a acoperi lipsa celor 1.000-1.500 de miliarde de dolari necesari pentru sustinerea programelor anuale de investitii in infrastructura la nivel global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alianta BM AIIB, #propunere colaborare banci internationale, #programe investitii infrastructura , #Banci internationale