Banca Mondiala avertizeaza ca s-ar putea deteriora conditiile de finantare

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 18:03
1191 citiri
Banca Mondiala avertizeaza ca s-ar putea deteriora conditiile de finantare
Banca Mondiala / Sursa foto: Cotidianul

Tarile cu o prezenta austriaca semnificativa in sectorul bancar, precum Romania, cu un sistem financiar vulnerabil la criza din zona euro, s-ar putea confrunta cu deteriorarea puternica a conditiilor de finantare in urma directivei autoritatilor de la Viena privind expunerea bancilor in Est.

"Intr-adevar, bancile austriece au fost indrumate de autoritatile locale sa limiteze creditarea viitoare catre subsidiarele din regiune. In functie de cat de obligatorie se va dovedi aceasta directiva, ea ar putea constrange semnificativ conditiile de finantare in Albania, Bosnia-Hertegovina si Romania - tari unde bancile austriece sunt foarte active", se arata intr-un raport al Bancii Mondiale.

Banca centrala a Austriei si FMA, autoritatea care reglementeaza piata financiara locala, au publicat in noiembrie un set de indrumari pentru bancile cu afaceri internationale semnificative, precum Erste, Raiffeisen sau UniCredit Bank Austria.

Autoritatile de la Viena au cerut astfel bancilor sa-si limiteze expunerea pe Europa de Est, pentru a reduce gradul de risc, asigurandu-se ca creditarea viitoare efectuata de subsidiarele din regiune nu va depasi 110% din depozitele si finantarea atrase pe fiecare piata.

Practic, autoritatile austriece vor sa reduca la minimum liniile de finantare acordate de grupurile bancare din Austria subsidiarelor din regiune.

Subsidiarele bancilor europene in Europa de Est s-au bazat in mare masura pe liniile de credit de la grupurile-mama pentru a finanta creditarea, fapt demonstrat de raportul ridicat dintre credite si depozite din mai multe tari, precum Letonia (240%), Lituania (129%), Romania (127%) si Rusia (121%), noteaza Banca Mondiala.

#banca mondiala finantare, #banca mondiala decizie viena, #banca mondiala finantare romania , #Banci internationale