Romania obtine un nou imprumut preventiv: Banca Mondiala aproba un mld. euro

Marti, 12 Iunie 2012, ora 20:06
1845 citiri
Romania obtine un nou imprumut preventiv: Banca Mondiala aproba un mld. euro

Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de un miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii (DPL-DDO).

Imprumutul se contracteaza in contextul eforturilor de consolidare a rezervelor fiscale si de mentinere a nivelului de acoperire a necesarului brut de finantare.

Imprumutul este considerat de autoritatile romane ca un instrument de protejare a finantelor publice impotriva unor socuri externe neprevazute.

"Utilitatea acestui acord de imprumut provine din faptul ca el se considera parte din stocul de bani de rezerva (buffer-ul) pe care Trezoreria il realizeaza si il gestioneaza pentru a se pune la adapost in situatia in care ar aparea turbulente majore pe pietele financiare. Altfel spus, daca situatii nedorite ar aparea, in mod neprevazut, pe pietele financiare si ar genera posibilitatea cresterii costurilor de finantare a deficitelor temporare din Trezorerie, Romania nu s-ar afla 'cu spatele la zid'", a declarat secretarul de stat in ministerul Finantelor, Claudiu Doltu.

Imprumutul vine in completarea asistentei financiare de tip preventiv acordata pe perioada 2011 - 2013 de catre FMI si UE (in cadrul facilitatii de finantare a balantei de plati).

"Costurile pot ajunge chiar si la ordinul milioanelor de euro in urmatorii trei ani, daca riscurile nu se materializeaza, altfel spus, daca nu utilizam acesti bani. Bineinteles, daca utilizam acesti bani, integral sau partial, trebuie sa-i si rambursam", a explicat Doltu.

Doltu atrage insa atentia asupra faptului ca valorificarea parteneriatului cu Banca Mondiala nu trebuie sa se rezume la obtinerea "banilor ieftini pentru buget", ci trebuie sa conduca la "imbunatirea functionarii institutiilor din administratia publica, in reducerea costurilor desfasurarii afacerilor, in crearea conditiilor pentru valorificarea avantajelor competitive ale industriilor romanesti, in dezvoltarea de proiecte care sustin agricultura si dezvoltarea rurala, in reproiectarea sistemelor de protectie sociala si de asigurari de sanatate si, nu in ultimul rand, in generarea conditiilor care sustin cresterea economica sanatoasa - institutii flexibile si incluziune sociala".

#Banca Mondiala aprobare imprumut, #banca , #Banci internationale