Banca centrala a Poloniei a redus dobanda cheie la nivelul record de 2,5%

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 16:31
1890 citiri
Banca centrala a Poloniei a redus dobanda cheie la nivelul record de 2,5%

Banca centrala a Poloniei a redus miercuri dobanda de politica monetara pana la un minim record, dupa ce bancile centrale din Cehia, Ungaria si Romania au redus si ele costul creditului la un nivel record pe fondul incetinirii economiei.

Comitetul de politica monetara al Bancii centrale a Poloniei a decis sa reduca dobanda cheie cu un sfert de punct pana la nivelul record de 2,75%. Decizia este in linie cu estimarile analistilor, in conditiile in care 38 dintre cei 39 de analisti intervievati de Bloomberg se asteptau la o asemenea decizie. Guvernatorul Marek Belka va organiza o conferinta de presa la ora 4 p.m. pentru a explica decizia Bancii centrale a Poloniei, transmite Bloomberg.

"Desi o noua reducere nu poate fi complet exclusa, cel mai probabil ne va spune ca ciclul de relaxare s-a incheiat in conditiile in care in acest trimestru vom vedea ca situatia economiei s-a imbunatatit", a declarat economistul sef de la DZ Bank Polska SA, Janusz Dancewicz.

In perioada care a trecut din luna noiembrie 2012 si pana in prezent, Banca centrala a Poloniei a redus costul creditului cu 2,25 puncte procentuale, iar guvernatorul Marek Belka a declarat luna trecuta ca dobanzile sunt aproape de nivelul considerat "adecvat".

In primul trimestru al acestui an, economia poloneza a inregistrat o crestere de 0,5%, cel mai mic avans din ultimul deceniu, insa cele mai recente date statistice arata ca situatia economica s-a imbunatatit. Vanzarile cu amanuntul au inregistrat o crestere surprinzatoare de 0,5% in luna mai, dupa ce au scazut cu 0,2% in aprilie, in timp ce rata somajului a scazut la 13,5% de la 14%, iar comenzile noi in industrie au crescut pentru prima data dupa luna ianuarie 2012.

Toate bancile centrale din Europa de Est au inceput sa relaxeze politica monetara in conditiile in care criza datoriilor din zona euro a scazut cererea pentru exporturile est-europene. Saptamana trecuta, Banca centrala din Ungaria a redus dobanda de referinta pentru a 11-a oara, iar zilele trecute Banca Nationala a Romaniei a coborat costul creditului pentru prima data in ultimul an.

Chiar si dupa reducerea de miercuri, dobanda de referinta din Polonia este a treia ca ordin de marime din Uniunea Europeana, dupa cea practicata de Bancile centrale din Romania si Ungaria.

#dobanda politica monetara Polonia, #reducere dobanda cheie Polonia, #dobanda banca centrala Polonia, #incetinire economie Europa , #Banci internationale