Banca Angliei, pregatita sa sustina cresterea economica: Nu am ramas fara munitie

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 10:52
1829 citiri
Banca Angliei, pregatita sa sustina cresterea economica: Nu am ramas fara munitie

David Miles, membru al comitetului executiv al Bancii Angliei (BoE), a anuntat ca BoE poate adopta masuri suplimentare pentru a stimula cresterea economiei britanice, daca va persista actualul climat economic.

"Am putea avea nevoie de mai multe masuri de stimulare. Aceasta va depinde de modul in care actualul climat economic va afecta cresterea economiei", a afirmat David Miles intr-un interviu acordat postului de televiziune "Sky News", transmite Bloomberg.

Acesta a apreciat ca programul de stimulare a creditarii bancare "va avea un impact pozitiv anul viitor, dar daca situatia nu se va imbunatati iar economia ramane in recesiune, exista mai multe masuri ce pot fi adoptate pentru stimularea cresterii. Nu am ramas fara munitie".

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a avertizat saptamana trecuta ca Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-ar putea contracta in trimestrul patru din 2012 iar calea spre redresarea economiei va fi "lunga si intortocheata".

"Ar fi o greseala sa incerci sa ajungi prea rapid la o politica monetara mai normala, cand redresarea este destul de anemica", a declarat David Miles.

Luna aceasta, Banca Angliei a decis sa pastreze neschimbata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, nivel care a ramas nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Comitetul de politica monetara de la BoE a mai anuntat ca nu va extinde programul de relaxare cantitativa, care a ramas la 375 miliarde lire sterline.

Asteptarile analistilor pentru o noua runda de relaxare cantitativa s-au diminuat dupa ce Oficiul de statistica a anuntat ca in perioada iulie-septembrie economia britanica o inregistrat o crestere de 1%, dupa trei trimestre consecutive de contractie.

In plus, mai multi membri ai Comitetului de politica monetara de la BoE si-au exprimat indoiala ca noi achizitii de active vor avea acelasi impact asupra economiei ca la introducerea programului de relaxare cantitativa in 2009.

De exemplu, Martin Weale, membru in comitetul de politica monetara al BoE, a declarat luna trecuta ca o noua runda de relaxare cantitativa ar putea sa nu fie compatibila cu tinta de inflatie a Bancii Centrale. In luna septembrie, rata anuala a inflatiei in Marea Britanie a ramas deasupra tintei de 2% avuta in vedere de BoE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Banca Angliei masuri, #stimulare economie Banca Angliei, #masuri stimulare economie Banca Angliei , #Banci internationale