Banca Angliei: Estimari in scadere privind evolutia economiei

Miercuri, 16 Mai 2012, ora 20:24
1304 citiri
Banca Angliei: Estimari in scadere privind evolutia economiei

Banca Angliei a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in acest an si a avertizat ca inflatia va ramane peste tinta fixata inca un an, un semn ca Regatul unit este afectat profund de turbulentele din zona euro, transmite AP.

In urma cu trei luni, Banca Angliei prognoza un avans al Produsului Intern Brut al Marii Britanii de 1%, iar miercuri estima o crestere de 0,8% in 2012. De asemenea, Banca Angiei a renuntat la tinta de inflatie de 2% pana la sfarsitul anului.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, se asteapta ca inflatia sa scada in a doua jumatate a anului, de la 3,5% in prezent, si a insistat ca economia este in curs de redresare.

Pentru 2013, Banca Angliei estimeaza un avans de 2,7% al Produsului Intern Brut al Marii Britanii, fata de 3% cat estima in februarie.

In primul trimestru din 2012, rata somajului in Marea Britanie a scazut la 8,2%, de la 8,4% in precedentele trei luni.

Economia Marii Britanii se confrunta cu a doua recesiune de la criza financiara din 2008, sporind presiunile asupra coalitiei de guvernare a premierului David Cameron. Declinul neasteptat de 0,2% al Produsului Intern Brut al Marii Britanii in primul trimestru din 2012 vine dupa ce estimarile indicau o crestere a economiei de 0,1% in perioada ianuarie - martie 2012.

Oficiul National de Statistica a anuntat recent ca Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scazut in primul trimestru din 2012 cu 0,2%, dupa ce s-a contractat cu 0,3% in ultimele trei luni din 2011. O recesiune este definita in mod tehnic drept doua trimestre consecutive de contractie a economiei.

Guvernul are nevoie disperata ca economia britanica sa creasca pentru a-si indeplini obiectivul de reducere a deficitului bugetar masiv in urmatorii cinci ani. Dar acest obiectiv va fi dificil de indeplinit deoarece multi parteneri comerciali importanti ai Marii Britanii din zona euro sunt deja in recesiune.

Economia Marii Britanii s-a contractat cu 7,1% in timpul recesiunii inregistrate in perioada 2008-2009 si nu s-a redresat pe deplin de atunci, pe fondul efectelor negative ale crizei din zona euro, a reducerii cheltuielilor guvernamentale, a inflatiei ridicate si a problemelor cu care se confrunta sectorul bancar.

#Banca Angliei estimari economie, #economie Anglia, #recesiune Anglia , #Banci internationale