Austria limiteaza creditarea catre Europa de Est. Vezi care vor fi efectele

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:18
2015 citiri
Austria limiteaza creditarea catre Europa de Est. Vezi care vor fi efectele

Bancile austriece au primit ordin de la supraveghetorii bancari sa limiteze pe viitor creditarea pentru subsidiarele lor din Europa de est, acesta fiind inca un semn al efectului devastator pecare criza datoriilor din Europa l-ar putea avea asupra economiilor din intreaga lume.

Restrictiile vin in contextul in care oficialii din Austria cauta cu disperare modalitati de a proteja ratingul de credit "AAA" al tarii, amenintat de teama ca guvernul ar putea fi nevoit sa isi salveze bancile. Acestea ar putea fi afectate de pierderile din Europa Centrala si de Est, unde Austria este cel mai mare creditor, dar si de expunerea bancilor pe Italia.

Astfel, miscarea Austriei demonstreaza ca si cele mai puternice economii incep sa simta presiunea datoriilor suverane din Europa.

Bancile Erste Group, Raiffeisen Bank International si Bank Austria, detinuta de Unicredit Italia, nu vor vor mai mai putea acorda imprumuturi mai mari decat banii adunati in depozitele locale, in Europa Centrala si de Est.

Subsidiarele cu o expunere semnificativa trebuie sa se asigure ca rata noilor imprumuturi pentru refinantarea locala nu depaseste 110%.

Expunerea celor trei banci pe Europa Centrala si de Est depaseste Produsul Intern Brut al Austriei, iar acest lucru sporeste ingrijorarile ca guvernul ar putea sa nu fie in stare sa le salveze daca portofoliul lor de imprumut intampina probleme.

Anuntul vine chiar dupa ce obligatiunile austriece au crescut la valori record, si a fost menit sa calmeze pietele, a declarat un oficial al BM, citat de CNBC.

Sub noile reglementari, nivelul minim de 9% al capitalului propriu impus ca masura temporara de Autoritatea Bancara Europeana s-ar putea transformta, totusi, intr-o cerinta permanenta pentru bancile austriece.

Actiunile bancilor austriece au cazut drastic, Erste inchizand sesiunea cu o scadere de 9%, iar Raiffeisen, cu 4,7%.

Ewald Nowotny, guvernatorul bancii centrale a Austriei, sustine ca masurile nu numai ca vor veni in beneficiul pietelor financiare locale, ci si ca expunerea Austriei pe aceasta regiune va deveni mai sustenabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare Austria, #banci austriece credite, #Austria criza datoriilor , #Banci internationale