Americanii fug din marile banci

Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 14:11
1364 citiri
Americanii fug din marile banci
Afisul oficial al miscari Bank Transfer Day

Americanii parasesc marile institutii bancare impulsionati de miscarile de protest "Move Your Money"(Muta-ti banii) si "Bank Transfer Day"(Ziua transferului bancar), care se desfasoara in aceasta sambata.

Mii de oameni inchid contractele cu marile banci din Statele Unite, nemultumiti de comisioanele prea mari aplicate de institutii asupra cardurilor de credit si altor servicii bancare.

Impulsionati de miscarea de protest "Occupy Wall Street" si de alte organizatii ca "Anonymus", americanii se vor orienta spre banci mai mici sau uniuni de credit, recunoscute pentru comisioanele scazute, informeaza CNN.

Cel putin 650 000 de clienti au intrat in uniuni de credit, de pe 29 septembrie, ziua in care Bank of America a anuntat taxarea fiecarui card de credit cu 5 dolari.

Astfel, uniunile de credit au inregistrat intr-o luna mai multi membrii decat in anul 2010, cand numarau, in total 600 000 de adeziuni.

Pana in luna octombrie, noii clienti depusesera 4.5 miliarde de dolari in conturi de economii, potrivit Uniunii Nationale a Asociatiilor de Creditare din America.

Cei mai multi dintre ei au spus ca motivele pentru care au renuntat la marile banci sunt comisioanele prea ridicate si solidaritatea cu miscarea "Move your money Day".

Aproape 60% dintre bancile americane au clienti nemultumiti, potrivit unui sondaj realizat de Comunitatea Independenta a Bancherilor din America.

Miscarea s-a propagat pe Facebook

Fenomenul "Bank Transfer Day" a inceput pe Facebook, unde un utilizator, nemultumit de anuntul introducerii taxei pe credite, a creat un eveniment. Pana sambata, pe reteaua sociala si-au anuntat participarea la eveniment peste 75 000 de oameni.

"Move Your Money" si "Bank Transfer Day" sunt sustinute de mai multe organizatii ca moveon.org sau Comitetul pentru Campanii de Schimbari Progresive care ii indeamna pe americani sa isi schimbe cat mai repede bancile.

Chiar daca Bank of America a renuntat la implementarea taxei din cauza protestelor clientilor, americanii se asteapta ca alte comisioane sa le fie impuse si vor continua migratia catre institutii mai mici.

Sustinatorii miscarii spun ca pana la sfarsitul zilei de sambata, 52 000 de oameni vor parasi marile banci americane, 22 000 dintre acestia fiind clienti nemultumiti ai Bank of America.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bank transfer day Facebook, #Move Your Money Day, #miscarea Move Your Money, #protest Bank Transfer Day , #Banci internationale