Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 10:25
1742 citiri
Alpha Bank ar putea cumpara Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Pretul: un euro

Alpha Bank se afla in negocieri cu grupul francez Credit Agricole, pentru achizitia subsidiarei elene Emporiki Bank, pana la sfarsitul anului. Tranzactia s-ar putea derula la pretul simbolic de un euro.

In cursa pentru preluarea diviziei elene a bancii franceze s-au aflat si alte doua banci din Grecia, National Bank of Greece si EFG Eurobank.

Credit Agricole, a treia mare banca din Franta, vrea sa se retraga de pe piata elena, dupa ce institutiile de credit au fost lovite puternic de criza datoriilor suverane si avansul masiv al creditelor neperformante, in urma declinului economic inregistrat in ultimii ani.

Grupul francez a fost nevoit sa recapitalizeze Emporiki cu mai multe miliarde de euro si vrea sa-si reduca expunerea fata de Grecia.

Directorul general al Credit Agricole, Jean-Paul Chifflet, a declarat, joi, ca discutiile cu cei trei ofertanti sunt avansate, iar pretul de vanzare ar putea fi simbolic, de un euro, in functie de capitalul pe care grupul trebuie sa-l injecteze la Emporiki.

Cotidianul Wall Street Journal a scris, la inceputul saptamanii trecute, citand surse, ca banca franceza trebuie sa suplimenteze capitalul Emporiki cu inca 600-700 milioane de euro inainte de a o putea vinde.

Francezii de la Credit Agricole trebuie sa injecteze alte 700 mil euro in Emporiki Bank

In iulie, institutia de credit franceza a recapitalizat Emporiki cu 2,3 miliarde de euro, insa banca centrala a Greciei considera ca nu este suficient, au afirmat sursele publicatiei. Inainte de a aproba vanzarea, banca centrala a Greciei cere Credit Agricole sa furnizeze subsidiarei capital suplimentar de 600-700 milioane de euro pentru acoperirea pierderilor estimate pe portofoliul Emporiki in urmatorii trei ani.

In plus, Credit Agricole va trebui sa mentina deschisa si actuala linie de credit pentru Emporiki, astfel incat banca sa aiba lichiditate adecvata si sa nu reprezinte o povara pentru cumparator.

Grupul francez a decis in iunie ca transfere toate subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, inclusiv cea din Romania, catre Credit Agricole. Banca Nationala a Romaniei si-a dat acordul pentru cumpararea pachetului de actiuni ale subsidiarei Emporiki Bank din Romania de catre Credit Agricole, iar numele institutiei de credit a fost schimbat in august in Credit Agricole Bank Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Credit Agricole Alpha Bank, #vanzare divizie Emporiki, #Credit Agricole vanzare Emporiki, #Credit Agricole recapitalizare Emporiki , #Banci internationale