Alpha, Attica, Eurobank si NBG vor sa cumpere activele bancii nationale a Greciei

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 10:06
1661 citiri
Alpha, Attica, Eurobank si NBG vor sa cumpere activele bancii nationale a Greciei

Patru institutii elene de creditare au trimis Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS) oferte pentru preluarea activelor viabile ale bancii de stat Hellenic Postbank (TT).

Alpha si Attica Bank, HFSF, dar si asociatia formata din National Bank of Greece (NBG) impreuna cu Eurobank Ergasias vor sa cumpere activele bancii de stat, transmite site-ul ekathimerini.com, preluat de Agerpres.

Toate cele patru oferte au fost trimise spre evaluare Comisiei Europene, care va anunta rezultatele vineri, 11 ianuarie, oferta preferata urmand sa fie anuntata pana in 15 ianuarie. Dupa aceea, Banca Centrala a Greciei va incepe procesul de impartire a Hellenic Postbank intr-o banca "buna" si una de rebuturi (bad bank).

Proiectul privatizarii Hellenic Postbank va fi similar celui prin care Piraeus Bank a achizitionat activele viabile ale ATEbank, depozitele si portofoliul de credite performante au ajuns la cumparator, iar activele neperformante au trecut printr-un "proces de curatare" si au fost lichidate.

Astfel Hellenic Postbank va ajunge la cumparatorul sau avand depozite masive, printre cele mai mari din Grecia, schimband balanta intre depozite si imprumuturi pentru grupul bancar care va achizitiona Hellenic Postbank.

Capitalul bancilor grecesti s-a diminuat dupa pierderile uriase inregistrate in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante ca urmare a recesiunii prelungite. Grecia si creditorii sai internationali au stabilit ca o parte din programul de sprijin in valoare de 130 miliarde de euro sa fie destinat pentru consolidarea bancilor viabile.

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), care este actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#active Hellenic Postbank, #vanzare Hellenic Postbank, #banci achizitie Hellenic Postbank , #Banci internationale