Alegeri Italia: Actiunile bancilor din peninsula s-au prabusit la bursa

Marti, 26 Februarie 2013, ora 16:01
1376 citiri
Alegeri Italia: Actiunile bancilor din peninsula s-au prabusit la bursa

Actiunile bancilor italiene UniCredit si Intesa Sanpaolo au suferit cel mai puternic declin la bursa, de pana la 12%, dupa anuntarea rezultatului scrutinului din peninsula, pe o piata caracterizata de scaderi importante.

Pretul actiunilor Intesa s-a redus cu 12%, iar cel al titlurilor Unicredit cu 10%, dar temerile investitorilor s-au reflectat si asupra bancilor din alte state europene. Actiunile Credit Agricole au scazut cu 6,6%, in timp ce indicele bancar european a inregistrat un declin de 5,1%, cel mai semnificativ din septembrie 2012.

"Potentialul efect negativ, volatilitatea randamentelor obligatiunilor suverane si lipsa potentialului reformelor de stimulare a cresterii vor continua probabil sa afecteze negativ bancile italiene Acestea vor avea de suferit din cauza expunerii la obligatiunile guvernamentale si a calitatii activelor, afectate negativ de conditiile macroeconomice", au apreciat analistii Citigroup Inc.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene pe zece ani a crescut marti la 4,78%, dupa ce anterior ajunsesera la 4,93%, cel mai ridicat nivel din 20 noiembrie.

In Italia, stanga a obtinut majoritatea in Camera Deputatilor, insa nicio putere dominanta nu s-a format in Senat, ceea ce conduce cea de-a treia economie a zonei euro intr-un impas politic.

Alegatorii italieni au prabusit cursul euro si bursele europene

Comicul devenit om politic Beppe Grillo a fost marea surpriza, capitalizand respingerea clasei politice, mania impotriva austeritatii si sfidarea la adresa Europei. Vorbind despre reactia pietelor fata de paralizia postelectorala italiana, fostul premier Silvio Berlusconi a incercat sa ii minimalizeze importanta. Liderul conservator a afirmat marti, citat de AP, ca italienii ar trebui sa ignore "pietele nebune".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret actiuni Unicredit, #pret actiuni Intesa, #evolutie burse europene, #actiuni banci europene , #Banci internationale