Alarma de Brexit se aude pana in Suedia: Bancile se pregatesc pentru un posibil soc

Vineri, 03 Iunie 2016, ora 11:07
5022 citiri
Alarma de Brexit se aude pana in Suedia: Bancile se pregatesc pentru un posibil soc
Foto: Public Domain Pictures

Pericolul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana incepe sa le dea fiori pana si bancherilor din Suedia. Autoritatea de Supraveghere Financiara din tara nordica a anuntat deja bancile din tara sa se pregatesca pentru un posibil soc transmis de abandonul britanicilor.

"Suntem in contact strans cu bancile si cu alte companii, care asigura functionarea lina a economiei, pentru a verifica daca au planuri de rezerva si daca sunt capitalizate indeajuns pentru a face fata oricarui rezultat al referendumului din 23 iunie", a explicat Uldis Cerps, reprezentantul institutiei pentru sistemul bancar, intr-un interviu Bloomberg.

Piete in deruta

Intrarea pe ultima suta de metri inaintea referendumului care va decide soarta Marii Britanii in Europa a generat o serie de turbulente pe pietele financiare, lira depreciindu-se brusc dupa aparitia unui sondaj care dadea sanse de castig adeptilor Brexit.

Suedia are patru banci mari care sunt expuse unui soc declansat de o eventuala rupere a Regatului Unit de restul blocului comunitar, valoarea de piata a acestora fiind cuprinsa intre 21 si 40 miliarde dolari.

Pana acum, reprezentantii institutiei cu rol de reglementare in domeniul financiar sustin ca totul pare in regula, industria dovedind ca "are suficiente lichiditati pentru a face fata socurilor care sunt asteptate dupa derularea referendumului din Marea Britanie", dupa cum explica Cerps.

Moodys a avertizat deja investitorii ca Brexitul ameninta planurile de extindere in Regatul Unit ale Handelsbanken, a treia banca importanta a Suediei.

Turbulentele se pot simti in intreaga Peninsula Scandinava, iar analizele de pana acum nu aduc decat incertitudine pe masa oficialilor, dupa cum recunoaste Uldis Cerps.

"Am facut diverse tipuri de analize si ne-am uitat si la analize externe, iar concluziile sunt cumva incerte. Sunt prea multe variabile de luat in calcul", spune reprezentantul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Suedia.

#brexit, #soc piete financiare UE, #riscuri sistem bancar, #referendum Marea Britanie , #Banci internationale