Ajutoare de stat de peste 60 mld. de euro pentru bancile franceze

Joi, 25 Octombrie 2012, ora 11:05
1288 citiri
Ajutoare de stat de peste 60 mld. de euro pentru bancile franceze

Totalul ajutoarelor pe care statul francez le-a acordat bancilor din aceasta tara a depasit suma de 60 de miliarde de euro, in contextul in care guvernul a mai anuntat un sprijin de peste sapte miliarde de euro pentru divizia de finantare a Peugeot, Banque PSA.

Franta a oferit recent sprijin si pentru Dexia si Credit Immobilier de France, aminteste Bloomberg, citata de Agerpres.

"Aceste salvari de banci pe furis ar trebui sa provoace mai multe analize critice din partea pietelor. Nu stim ce mai urmeaza, dar cu certitudine demonstreaza ca unele institutii financiare raman foarte, foarte slabe", a avertizat Bill Blain, analist la Mint Partners Ltd in Londra.

Cel de-al treilea pachet de salvare din ultimul an din Franta coincide cu eforturile presedintelui Francois Hollande de sprijinire a unei uniuni bancare si a unui mecanism comun de supervizare bancara in zona euro, pentru a sparge legaturile dintre banci si guverne.

De asemenea masura vine in momentul in care nu se stie daca guvernul de la Paris va reusi sa-si mentina anul viitor obiectivul de a ajunge la un deficit bugetar de 3% din PIB.

Bancile specializate s-au confruntat cu o severa penurie de lichiditati, ca urmare a crizei datoriilor din zona euro, care a dus la cresterea costurilor de finantare. Banque PSA, Dexia si Credit Immobilier de France au beneficiat si de imprumuturile pe termen lung acordate de BCE.

"Daca nu esti o banca mare, finantarea en-gros este scumpa fara ajutorul statului sau al BCE. Peugeot nu poate pasa clientilor costurile mai ridicate de finantare, cumparatorii vor alege Volkswagen", a explicat Francois Chaulet, de la fondul de administrare a activelor Montsegur Finance din Paris.

Sprijinul pentru bancile specializate din Franta vine intr-un moment in care situatia celor trei mari institutii franceze de creditare - BNP Paribas, Societe Generale si Credit Agricole - s-a stabilizat, multumita lichiditatilor de 1.000 de miliarde de euro injectate de BCE in zona euro si a deciziei BCE de achizitionare a obligatiunilor statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare, cu anumite conditii.

Bancile franceze, prezente si in Romania, s-au confruntat in ultimele luni cu vanzari masive ale actiunilor lor la bursa deoarece criza datoriilor suverane a afectat valoarea bancilor europene si a majorat costurile de finantare, in special in dolari, de pe pietele americane.

Institutiile financiare sprijinite de guvernul francez ar putea avea nevoie de ajutor chiar si dupa ce au beneficiat de finantarea acordata de BCE. "Daca vom avea o uniune bancara completa, povara nu va fi doar asupra platitorilor de taxe din Franta. Germania si alti platitorid e taxe vor contribui de asemenea", a explicat Bill Blain.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salvare banci Franta, #criza financiara Franta, #ajutor stat Franta, #probleme banci Franta , #Banci internationale