Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Afectate de criza, bancile se retrag pe pietele de origine

Afectate de criza, bancile se retrag pe pietele de origine


Afectate de criza, bancile europene au inceput sa se retraga pe pietele din tarile de origine, situatie care aminteste de protectionismul care a maturat Europa in timpul marii depresiuni economice din anii '30 si da fiori statelor din Europa de Est, se arata intr-o analiza a The Guardian.

Commerzbank, a doua mare banca germana, va incepe sa refuze acordarea de credite in afara Germaniei si Poloniei.

"Trebuie sa ne concentram pe sprijinirea economiei germane, in timp ce alte banci se retrag", a aratat directorul financiar al Commerzbank, Eric Strutz.

Marti, Lloyds Banking Grup, o banca britanica oricum concentrata in mare masura pe piata autohtona, a admis ca si-a redus expunerea pe bancile din zona euro, in timp ce analistii Citi au avertizat ca presiunile politice si financiare vor forta bancile europene sa se retraga pe pietele nationale.

Directorul general al HSBC, Stuart Gulliver, s-a declarat ingrijorat ca Asia ar putea avea de suferit daca bancile europene s-ar confrunta cu noi presiuni intr-un scenariu descris de el drept o "mini criza a creditelor".

"Trebuie sa avem grija, sa monitorizam cu atentie riscul unei retrageri masive a creditului de catre banci europene din cauza evenimentelor de pe pietele de acasa", a aratat el.

BNP Paribas si Societe Generale, cele mai mari banci franceze, au anuntat ca isi vor degreva portofoliile de active de 150 miliarde euro.

Intre timp, grupul italian Banco Popolare a scos la vanzare operatiunile din Ungaria, insa nu a gasit inca un cumparator.

Lloyds, care a inghitit in 2008 creditorul ipotecar HBOS pentru a ajuta sectorul bancar britanic sa evite un faliment cutremurator, inchide si elimina din bilant credite de miliarde de euro catre clienti din Irlanda, incercand sa se retraga aproape complet de pe aceasta piata. Grupul britanic a anuntat recent ca rata capitalului de baza a urcat in trimestrul al treilea la 10,3%, de la 10,1%.

"Si-a majorat Lloyds capitalul? Nu. Poate converti profiturile in capital? Nu. Isi consolideaza ratele de adecvare a capitalului prin reducerea activelor, care au coborat de la 383 miliarde lire la 372 miliarde lire. Este clar ca bancile ca Lloyds se concentreaza pe restrangerea portofoliului, asa ca este inevitabil ca, daca vor prioritiza creditele pe piata locala, vor fi mai putin dispuse sa imprumute in afara Marii Britanii", observa un analist al Evolution Securities.

Retragerea in pluton a bancilor pe pietele autohtone reprezinta o inversare la 180 de grade a trendului din perioada de inceput a monedei euro.

Piata creditelor sindicalizate, unde bancile dau in parteneriat credite transfrontaliere catre companii, este intr-un proces accelerat de micsorare.

John Beck, manager la Franklin Templeton, care administreaza obligatiuni de 300 miliarde de dolari, avertizeaza ca Europa ar putea reveni la autarhie, la autosuficienta economica a anilor '30, cand tarile renuntau la standardul aurului si se intreceau in devalorizarea monedelor nationale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1336 ori