11 banci din Ungaria, amendate cu 32 de milioane de euro pentru ca ar fi stabilit un cartel

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 15:25
1948 citiri
11 banci din Ungaria, amendate cu 32 de milioane de euro pentru ca ar fi stabilit un cartel

Oficiul pentru concurenta din Ungaria (GVH) a condamnat 11 banci la plata unei amenzi record pentru ca in urma cu doi ani acestea au pus la punct un cartel destinat sa impiedice clientii sa-si ramburseze anticipat creditele in valuta, transmite MTI.

Cele 11 banci au primit amenzi totale de 9,48 miliarde de forinti (32 milioane de euro), a explicat GVH intr-un comunicat de presa publicat luni. Majoritatea bancilor amendate sunt filiale ale bancilor straine, de exemplu Erste Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit, Intesa Sao Paolo si BNP Paribas.

Cea mai mare amenda a fost impusa Erste Bank Hungary, 1,73 miliarde forinti, urmata de K and H Bank care a fost amendata cu 983 milioane forinti, CIB Bank care a fost amendata cu 835 milioane forinti si MKB Bank care a primit o amenda de 783 milioane forinti. Cele mai mici amenzi au fost impuse Citibank Europe Hungary si Magyar Takarekszovetkezeti Bank care a primit fiecare o amenda de un milion de forinti.

GVH a decis ca aceste banci au incalcat legislatia in perioada cuprinsa intre 15 septembrie 2011 si 30 ianuarie 2012 "prin coordonarea strategiilor lor si schimb de date confidentiale in ideea de a incetini emiterea de noi credite de refinantare care sa ajute clientii sa profite de schema guvernamentala destinata rambursarii anticipate a creditelor ipotecare in valuta la un curs de schimb fix".

Ancheta GVH in acest dosar a demarat in data de 23 noiembrie 2011, ca urmare a unei plangeri facute de Anton Rogan, unul din responsabilii partidului Fidesz, aflat la putere.

Potrivit unei legi propuse de Fidesz in 2011 si adoptata ulterior de Parlamentul ungar, cetatenii ungari cu credite in valuta (in special in franci elvetieni) puteau sa-si ramburseze anticipat imprumuturile la un curs de schimb preferential de 180 de forinti pentru un franc elvetian si 250 de forinti pentru un euro, in conditiile in care cursul actual de schimb este de 240 HUF/CHF si de 300 HUF/EUR.

Aproximativ un milion de unguri au contractat un imprumut in valuta inaintea crizei financiare globale, majoritatea in franci elvetieni, la un curs de schimb de 1501-80 de forinti pentru un franc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenzi banci Ungaria, #cartel banci Ungaria, #legislatie banci Ungaria, #credite banci Ungaria , #Banci internationale