Relaxarea creditarii vizeaza mai intai firmele si apoi populatia

Luni, 30 Martie 2009, ora 10:16
1290 citiri
Relaxarea creditarii vizeaza mai intai firmele si apoi populatia

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a anuntat ca se va incepe sa se dea drumul la credite, dar mai putin catre populatie si mai mult catre firme, in conditiile in care, la solicitarea FMI, noua banci mari care au sucursale in Romania au promis ca ne vor finanta in continuare.

Isarescu sustine ca acest acord voluntar al bancilor este normal, in conditiile in care se afla "in aceeasi barca cu Romania".

Ca rasplata pentru aceasta intelegere, BNR urmeaza sa reduca treptat, "extrem de gradual", rezervele minime obligatorii in valuta, deocamdata prin restrangerea bazei de calcul la care se aplica rezervele, si nu prin diminuarea brusca a procentului.

In prezent, bancile comerciale sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii la banca centrala reprezentand 40% din depozitele in valuta si la 18% din cele in lei.

Potrivit unor surse bancare citate de Cotidianul, in curand vor fi semnate angajamente bilaterale intre bancile semnatare si BNR.

Aceste angajamente decurg ca efect la nivel local al intelegerii dintre FMI si cele 9 banci, iar in cadrul acordurilor bilaterale poate interveni o directionare a resurselor valutare eliberate prin scaderea rezervei catre domenii de interes in limitarea efectelor crizei asupra economiei.

Acceptul bancilor semnatare de a se supune stress-testului FMI poate conduce, la nevoie, la infuzii suplimentare de capital catre sucursalele locale.

#banci, #firme, #fmi, #minime, #obligatorii, #populatie, #rezerve , #Banci comerciale