RBS va finaliza in septembrie transferul clientilor retail catre UniCredit

Joi, 06 Iunie 2013, ora 16:20
2158 citiri
RBS va finaliza in septembrie transferul clientilor retail catre UniCredit

RBS Romania va incepe transferul propriu-zis al protofoliului de retail catre UniCredit Þiriac Bank la inceputul lunii august, proces care va fi incheiat o luna mai tarziu.

UniCredit Þiriac Bank si UniCredit Consumer Financing au semnat, la finalul lunii aprilie, un contract de achizitie a portofoliului de retail al RBS Romania, care cuprinde active de 315 milioane euro si pasive de 230 milioane euro, tranzactia incluzand si portofoliul de tip private banking.

"La inceputul lunii august vom face primul pas pentru finalizarea procesului de transfer al clientilor catre UniCredit si il vom incheia la inceputul lunii septembrie. Pana atunci ne continuam activitatea, informam clientii, le explicam ce se va intampla, iar de la inceputul lunii august vor fi oficial clientii UniCredit", a declarat joi presedintele RBS Romania, Henk Paardekooper, dupa o conferinta de presa.

El a aratat ca feedback-ul primit de la clienti este unul pozitiv, intrucat acestia au fost informati pe parcursul ultimului an de intentia bancii de a vinde portofoliul de retail.

"Vestea buna pentru clienti este ca UniCredit este o banca buna si care vrea sa investeasca in cresterea portofoliului de retail, in extinderea pe acest segment", a spus Paardekooper.

Presedintele a recunoscut insa ca exista si clienti care nu doresc transferul la UniCredit, fara sa prezinte numarul acestora, mentionand ca este vorba doar de cateva exceptii.

UniCredit nu preia creditele cu probleme

UniCredit va prelua doar portofoliul sanatos de retail, fara credite neperformante, ca parte a intelegerii dintre cele doua banci.

"Bineinteles ca mereu vei avea credite la care clientii nu mai vor sa plateasca, insa nimeni nu vrea sa aiba aceste credite, deci nu sunt incluse in pachetul catre UniCredit. Imprumuturile neperformante reprezinta o parte foarte mica din portofoliul de credite, pentru care banca va cauta o solutie", a mai spus presedintele RBS.

RBS si UniCredit asteapta inca aprobarea BNR pentru tranzactie, Paardekooper aratandu-se foarte optimist in acest sens.

Totodata, cele doua parti au agreat in aprilie si transferul angajatilor RBS Romania care lucrau pe zona de retail si private banking.

"Angajatii sunt foarte fericiti sa mearga la UniCredit, este o oportunitate buna pentru ei in conditiile in care, asa cum am spus, banca investeste in zona de retail si doreste sa se dezvolte pe acest segment", a precizat Paardekooper.

RBS se va concentra exclusiv pe clienti business

In ceea ce priveste activitatea RBS in continuare, presedintele a afirmat ca banca va ramane in Romania, concentrandu-se pe business-ul dedicat companiilor nationale si internationale. Banca urmareste extinderea portofoliul de clienti, sa se axeze pe o crestere organica, nefiind interesata sa cumpere clienti de la alte banci, dar nici sa vanda propriul portofoliul de clienti corporate, chiar daca ar aparea oferte tentante.

RBS Romania face parte din zona de activitati non-core (din afara nucleului de afaceri esentiale) ale grupului britanic, insa includerea in core business-ul Royal Bank of Scotland ar putea fi analizata dupa finalizarea vanzarii portofoliului de retail.

"RBS a iesit din business-ul de retail peste tot unde este prezenta, cu exceptia Marii Britanii si SUA. In ultimii doi-trei ani afacerile de retail au fost vandute in multe tari, Romania figurand printre ultimile tari. Chiar daca suntem inca in zona de non-core, ne-am restructurat complet si operam, la fel ca alte tari, ca si cum am fi parte a core-ului", a mentionat presedintele RBS Romania.

Banca va finaliza pana in luna septembrie procesul de transformare in sucursala a grupului pe plan local, ca parte a strategiei anuntate cu un an in urma, iesind astfel de sub umbrela BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#transfer clienti RBS UniCredit, #vanzare portofoliu retail RBS , #Banci comerciale