Profitul Bancii Comerciale Carpatica a scazut de aproape sase ori in acest an

Vineri, 08 August 2014, ora 13:10
2555 citiri
Profitul Bancii Comerciale Carpatica a scazut de aproape sase ori in acest an

In prima jumatate a anului 2014, urmare a vanzarii unei parti din portofoliul de active financiare, Banca Comerciala Carpatica a inregistrat un venit de 33,4 milioane lei, in comparatie cu 52,5 milioane lei, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2013, in conditiile in care volumul activelor vandute in 2013 a fost dublu fata de cel din 2014.

De asemenea, profit inainte de impozitare inregistrat in prima jumatate a anului de banca a fost de 1,8 milioane lei, reprezentand o reducere de 8,8 milioane lei, fata de 10,6 milioane lei inregistrat in semestrul 1 al anului 2013. Rezultatele din ambele perioade au fost afectate semnificativ de elemente singulare care au generat o serie de ajustari.

In urma re-evaluarii activelor reposedate ale Bancii in prima jumatate a anului 2014, a fost constituit un provizion de 7,2 milioane lei.

De asemenea, rezultatul net al Bancii, in valoare de (0,35) milioane lei pentru semestrul incheiat la 30 iunie 2014, in scadere cu 16.45 milioane lei fata de profitul net de la 30 iunie 2013 de 16,1 M RON, a fost influentat negativ cu 7,6 milioane lei de ajustarile legate de impozitul amanat.

Concluzionand, banca a inregistrat o performanta financiara stabila in primul semestru al anului 2014, in contextul ajustarilor explicate. De asemenea, Banca a facut progrese semnificative in indentificarea unor investitori strategici.

"Incepand cu al doilea trimestru al anului 2014, in urma mandatului acordat de actionariatul bancii, prioritatea noastra este identificarea unui investitor strategic adecvat alaturi de care sa maximizam potentialul de crestere si sa ne asiguram ca vom crea valoare durabila atat pentru clienti, cat si pentru actionarii nostri" a declarat Johan Gabriels, CEO.

O abordare proactiva in contextul testelor de stres din viitorul apropiat, cu impact pe termen scurt asupra profitului

Avand in vedere exercitiul de indentificare a unor parteneriate stategice si recomandarile BNR de a accelera eliminarea creditelor neperformante din sistemul bancar, Banca Comerciala Carpatica a solicitat KPMG auditarea rezultatelor Bancii inregistrate pana in luna mai.

Ajustarile identificate ca urmare a actiunilor descrise mai sus cu privire la evaluarea garantiilor bancii si a activelor reposedate sunt in valoare de 30 milioane lei, dintre care 12 milioane lei au fost deja inregistrate la jumatatea anului.

Valoarea provizioanelor suplimentare de 18 milioane va fi inregistrata in cursul trimestrului 3 al anului 2014. Ca urmare a inregistrarii ajustarilor de mai sus, rata de acoperire cu provizioane si garantii a creditelor neperformante va fi de peste 125%. Cu toate acestea, alte ajustari pot aparea ca efect al incertitudinilor din mediul economic actual si ca urmare a actiunilor intreprinse de Banca Nationala a Romaniei ce au ca scop curatarea de credite neperformante a bilanturilor bancilor.

Continuam transformarea bancii concentrandu-ne asupra activitatilor bancare de baza. Comparativ cu finalul anului 2013, activele financiare au fost reduse cu 31% ca urmare a valorificarii unei parti a portofoliului de active financiare.

In ciuda faptului ca profitabilitatea bancii este afectata pe termen scurt de cresterea provizioanelor, ne asteptam ca Banca sa ramana in continuare profitabila pe parcursul anului 2014, desi la un nivel mai scazut decat in 2013.

Continuarea transformarii bancii pentru a creste atentia si sustinerea oferita clientilor

In primele sase luni ale anului curent, Banca Comerciala Carpatica si-a redus veniturile nete cu 7.33% la 86 milioane lei, ca urmare a reducerii cu 19 milioane lei a veniturilor din active financiare, in timp ce valoarea neta a portofoliului de credite continua sa creasca (+2%) iar marjele nete de dobanda raman stabile.

Pentru prima jumatate a anului 2014 profitul brut al BCC a scazut cu 13,6 milioane lei fata de aceeasi perioada a anului 2013. Scaderea veniturilor din active financiare a fost partial compensata de o reducere a costurilor cu 9% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Portofoliul net de credite performante al BCC a fost 845 milioane lei la sfarsitul lunii iunie 2014, in crestere cu 4.6 % fata de decembrie 2013 si cu mai mult de 3%, fata de martie 2014. Drept urmare, am inregistrat o crestere a cotei de piata in ceea ce priveste portofoliul de credite noi, acestea crescand la 221 milioane lei.

Volumul depozitelor atrase de la clienti a scazut cu 3% in prima jumatate a anului, pana la nivelul de 2.732 milioane lei. Tendinta de scadere inregistrata incepand cu luna ianuarie 2014 - urmare a evenimentelor in care a fost implicat actionarul majoritar si care au avut un impact reputational - a fost inversata incepand cu luna mai 2014, in urma eforturilor depuse de catre Banca.

Activele totale ale bancii au scazut cu 19% fata de decembrie 2013, pana la nivelul de 3.300 milioane lei, ca urmare a valorificarii unei parti a portofoliului de active financiare.

La finalul lunii iunie 2014, rata de solvabilitate a Bancii a fost 13%, iar raportul credite-depozite a fost de 59%.

La sfarsitul primului semestru numarul de clienti de internet banking a inregistrat o crestere de 12% fata de perioada similara a anului trecut.

Banca Comerciala Carpatica (BCC) este listata la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), cu o capitalizare de 220 milioane lei. Actiunile bancii au recuperat bine dupa scaderile inregistrate incepand cu luna ianuarie 2014, in urma evenimentelor in care a fost implicat actionarul majoritar la inceputul anului.

#venit Banca Comerciala Carpatica, #profit net Banca Comerciala Carpatica , #Banci comerciale