Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Primii trei grei din sistemul bancar in trei ani de criza

Primii trei grei din sistemul bancar in trei ani de criza


Sistemul bancar autohton incheia 2010 pe pierdere pentru prima data din 1999. In anii urmatori, pierderile au crescut constant la nivelul sistemului, insa cu particularitati la nivel de banca.

In trei ani de criza, pierderile cumulate ale bancilor din Romania sunt de aproximativ 3 miliarde de lei. Doar anul trecut, acestea au depasit 2 miliarde de lei, aproape jumatate de miliard de euro.

Potrivit datelor publicate de BNR, activele bancilor au scazut pentru prima data in 2010 la 365,9 miliarde de lei, de la 373,5 de miliarde de lei in anul anterior.

Principalii indicatori de profitabilitate la nivelul sistemului bancar, rata rentabilitatii economice - ROA si rata rentabilitatii financiare - ROE au inregistrat valori negative, de - 0,58%, respectiv - 5,36%.

Rata creditelor neperformante a ajuns anul trecut la 18,23%, in crestere cu aproape 4 puncte procentuale fata de nivelul consemnat in 2011.

Citeste mai multe despre Primii trei grei din sistemul bancar in trei ani criza pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1783 ori